Pánik Romániában: nyilvánosságra került egy kijárási tilalmat előíró tervezetet

Az állampolgárok ne adjanak hitelt mindennek, ami nyilvánosságra kerül, csak annak, amit a hivatalos szervek elfogadnak és magyarázat kíséretében közölnek – hívta fel a figyelmet Raed Arafat román belügyminisztéri államtitkár.

Az államtitkár március 20-i, pénteki Facebook-bejegyzésében hangsúlyozza, a többek között kijárási tilalmat is előíró tervezetet – amely péntek reggel szivárgott ki a médiába – még nem fogadták el az illetékes hatóságok, és az vélhetően több ponton is módosulni fog még. A tervezetet a nyilvánosság elé táró személy ,,egyértelmű felelőtlenségről” tett tanúbizonyságot, megtévesztette az embereket, és fölöslegesen pánikot keltett – írja Arafat.

,,Ha el is fogadják ezt a tervezetet a jövőben, akár részben, akár teljes egészében, minden intézkedést meghozunk, hogy alkalmazása alatt megfelelő támogatásban részesítsük a lakosságot” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, a WhatsAppon terjedő, de más online felületeken és a médiában is közzétett dokumentum egyelőre egy munkapéldány, amelyen még dolgozik az országos vészhelyzeti bizottság (CNSSU) műszaki-tudományos munkacsoportja, amelynek tagjai között vannak orvosok, epidemiológusok és fertőző betegségekkel foglalkozó szakemberek is. ,,Az intézkedésekkel kapcsolatos végső döntést a CNSSU hozza meg, a munkacsoportban tárgyaltak ismertetését követően. Így lehet, hogy bizonyos intézkedéseket elfogadnak, másokat halasztanak vagy elutasítanak” – magyarázta Arafat.

Korábban a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) is közölte, hogy a műszaki-tudományos munkacsoport vizsgálja a különféle javaslatokat és lehetőségeket más országok példája alapján, a kiszivárgott dokumentum azonban csak egy munkapéldány, amelyet nem terjesztettek elő jóváhagyásra a CNSSU-nak, amely az ilyen jellegű intézkedések és döntések meghozatalában illetékes.

Az ügy kapcsán a belügyminisztérium közölte, feljelentést tesznek az illetékes bűnüldöző hatóságnál nem a nyilvánosságnak szánt információk felfedése miatt.

Forrás: agerpres


Hasonló cikkek