Pannon Filharmonikusok – Vérpezsdítő tangó Valentin-napra

Polyák Lilla
Polyák Lilla

A Pannon Filharmonikusok idén is jól választotta meg a Valentin-napi hangulathoz illő zenét – és ehhez két tehetséges szólistát hívott a Kodály Központ színpadára. A vérpezsdítő, vagy éppen szerelmi fájdalmat kifejező dallamok előadásában Polyák Lilla és David Yengibarian segédkezett. Az est házigazdája Bősze Ádám volt.

Az est házigazdája Bősze Ádám
Az est házigazdája Bősze Ádám

A musicalszerepeiben országhatárokon kívül is ismert művésznő idén harmadik alkalommal fogadta el a pécsi szimfonikusok szerelmesek napi koncertjére szóló meghívását. Az egyéni felkészülést hónapokkal ezelőtt megkezdte. A kirándulást, amelyet a tangók világába és a spanyol, valamint francia nyelvek irányába tett, Polyák Lilla izgalmasnak találta és örömmel tette meg.  Mint elmondta, a tangó – hasonlatosan a sanzonokhoz – könnyed, ugyanakkor kihívásokkal teli műfaj. Több olyan melódia is felcsendült a hangversenyen, amelyekről az ember tudja/érzi, hogy valahonnan ismeri – ahogy a művésznő fogalmaz “itt vannak a bőrünk alatt” -, de nem biztos abban, hogy be tudja őket azonosítani. A felkészülés során a hangzó anyag meghallgatása után ő is ilyesmit érzett. Ezeket a dalokat már sokan, sokféleképpen előadták, most ő maga is hozzátehette a saját egyéniségét. Nem utolsó sorban pedig ezek a dallamok ritkán hangzanak el 80 fős nagyzenekari kísérettel, így a pécsi zeneértő közönség extrát is kapott a zeneművek mellé. Egyes darabokat Fekete-Kovács Kornél hangszerelt.

David Yangibarian
David Yangibarian

Az  est nagy részében Astor Piazzolla szerzeményeit hallgathatták meg az érdekelődők. A harmonikaművész, David Yangibarian az ő dallamait játssza legszívesebben. Saját műveit – amelyek közül kettő a hangversenyen is felcsendült – is ezek a zeneművek inspirálják, de építkezik az örmény népzenei, valamint az európai és amerikai jazz alapjaira is. A művész ezelőtt sosem lépett fel szimfonikus zenei kísérettel, így a koncert számára is kihívást jelentett.

Chritian Schumann
Chritian Schumann

A Valentin-napi alkalommal a zenekart Christian Schumann dirigálta, aki Piazzolla művein kívül Maurice Ravel, Alberto Ginastera, valamint Juan de Dios Filiberto műveit is a műsorba szerkesztette.

Az est meglepetése a Pannon Filharmonikusok közösségi oldalán meghirdetett játék nyertesének megajándékozása volt. Egy fiatalember páros belépőjegyet nyert a hangversenyre; kedvesének a karnagy adott át a zenekar nevében egy virágcsokrot.

Polyák Lilla nagyon szeret a baranyai megyeszékhelyen fellépni, hiszen színésznői pályafutását is itt kezdte meg a Pécsi Nemzeti Színháznál. Sok szép emlék, barátok, ismerősök kötik ide. Ráadásul létezését is ennek a városnak köszönheti. Mint elmondta, szülei a pécsi egyetem hallgatói voltak, amikor összeismerkedtek és összekötötték az életüket. A művésznő két kiskamasz fiú életének egyengetése mellett nemrég fejezte be németországi turnéját a “Szépség és a szörnyeteg”  című darabbal. Ebben az évadban már nem lesz új bemutatója, de a nézők továbbra is láthatják őt a Madách Színházban és a Budapesti Operettszínházban is. A Pannon Filharmonikusok következő pécsi előadásának helyszíne szintén a Kodály Központ lesz március 9-én. Akkor Akiko Suwanai hegedűművésszel közös hangversenyt adnak. David Yengibarian szólókoncertjét március 1-jén, Budapesten hallgathatják meg az érdeklődők.

 


Hasonló cikkek