PannonHírnök Parti szerviz: Csabi Chef a gasztroblogger – TZADZIKI SALÁTA

Drága Barátaim!

Igen, nem véletlen ez az ajánlás. Remélem nem üli meg a gyomrunkat 🙂 Hajrá Magyarország!

Sokan tévedésből összemossák a mi tejfeles, fokhagymás uborkasalátánkkal, holott még köszönő viszonyban sincsenek egymással. Nincs olyan büfé, vendéglő, legyen az egyszerű, akár elegáns, ahol ne szerepelne az étlapon. Sok helyütt grátisz szolgálják fel egy kis pirítóssal, olyan étvágygerjesztőnek, de rengeteg étel kísérője a tányéron akár díszítésként is. Eszik előtte, utána, reggel, délben, este, elmaradhatatlan szereplője az ottani, nem akármilyen kulináris kirándulásoknak.

Ott, Szalonikiben tanultam, hogy sűrű, krémszerű, JUHTEJBŐL készült joghurt az alapja. Vettem is egyszer, hát horror az ára, akkor, 2004-ben 6.80 euró volt, míg kész salátát már egy kilóval vehettem 2.50-ért.

Aztán elmaradhatatlan alkotóeleme a Tzadziki fűszer, aminek az alkotóelemeit hétpecsétes titokként soha el nem árulják. Természetesen fokhagyma gazdagon, olíva olaj, aztán friss kígyóuborka, csipet tengeri só, néhol aprított kapor. Mivel idehaza nem kapható ez a csodás, méregdrága joghurt, hát a következő praktikát bátorkodom javasolni.

Akár itthoni joghurtot is használhatunk, de akkor egy szűrőt béleljünk ki szalvétával, öntsük rá a joghurtot, hogy az megszabaduljon víz tartalmától. Jó, ha egy órát hagyjuk így állni, mert ekkor kapunk hasonló, krémes állagot. Az én változatomban a török üzletben kapható, 3.8%os joghurt szerepel, ami hasonló, mint az eredeti.

Tehát kettő kígyóuborkát meghámozok, akár még a zöld héja is helyenként maradhat, feldobja a salátát. Kettévágom, a magját kikanalazom, most erre nincs szükség, majd a nagy lukú reszelőn lereszelem. Ezt is egy nagyobb szűrőbe teszem, alaposan megsózom, majd egy edény teszek alá, hogy jól kicsöpögjön belőle a víz. Ezt akár két-három órával az elkészítés előtt is megtehetitek. Azután összezúzok 6-8 kisebb gerezd fokhagymát, a lecsöpögtetett anyagokat összekeverem, meglocsolom 1-2 deci olívaolajjal, majd megszórom a fűszerrel gazdagon. Kicsit megsózom, aztán már kész is ez az üdítő, szinte minden grillhez, sülthez, legyen az akár disznó-vagy marhahús, akár halételhez passzoló, igazi mediterrán saláta a Balkánról.

Pirítóssal, akár grillen megpirított pitával, ahogyan ott előételnek, salátának, akár önállóan is ajánlom, hogy aztán helyet csináljon a többi ételnek. Van ahol még kaporral is megszórják, volt olyan, ahol karikára vágott olajbogyóval szolgálták föl.

E nélkül a saláta nélkül Görögország olyan lenne, mint mi magyarok az uborkasalátánk nélkül, akár pörkölt, lecsó, akár gulyás nélkül.

Próbáljátok ki Barátaim, nem kis élmény ígérem, hát még aztán, ha igazi görög bor, akár Metaxa, akár Ouzó is jut hozzá az asztalunkra!

PTV Fotó: Bán Csaba
PTV Fotó: Bán Csaba

Hasonló cikkek