PannonHírnök Party szerviz: Csaba Chef a gasztroblogger – Karfiolleves görög joghurttal és Sajtos rúddal

Drága Barátaim, Embertársaim!

Mielőtt kifogynék az ötletekből, hát gyorsan nekiduráltam magam, ma egy szerény, (mindig az) levessel, süteménnyel jelentkezem.

 

KARFIOLLEVES GÖRÖG JOGHURTTAL, SALÁTAFŰSZEREKKEL

A karfiol, a vadkáposzta termesztett változata, legalább akkora szerelmem, mint sok más konyhakerti csoda. Akkor az igazi, mikor megvastagodott virágai hófehérek, rózsaszerűen, szorosan illeszkednek egymás mellé.

Esszük főzve, rántva, levesnek, főzeléknek, csőben sütve, lengyelesen, sok-sok étel kiegészítője, igazi C-vitamin bomba. Könnyen megfő, inkább pároljuk, vagy blansírozzuk, miután rózsáira szedtük, jó sós, ízesített, forró vízben. Ezek szerint szétszedtem, sőt a nagy rózsákat egészen apróra, aztán a lobogó, forró vizet megsóztam, majd bele a karfiolt. Öt percig főztem, nem tovább, aztán megszórtam az igazi vaníliával, egy saláta fűszerkeverékkel. Ebben a teljesség igénye nélkül ezek találhatóak:

Levegőn szárított hagyma, fokhagyma, újhagyma, érdes hagyma, vörös paprika, (Kápia) metélőhagyma.

Ezzel még egy perc forrás, aztán lezártam, hagytam kihűlni. Egy fél doboz csodásan krémes Görög joghurtot egy lehelet liszttel simára kevertem, aztán szépen behabartam vele a levest, majd ezzel újraforraltam. Nem kell, csak annyit, hogy éppen rottyanjon egyet!

Lehet gazdagabbá tenni egy kis nokedlival, esetleg csipetkével, netán egy kis levestésztával, én ezúttal így, simán ajánlom, könnyű, nyár eleji ismerkedő estére, szóda nélkül, borral, hal zeneszóval.

 

SAJTOSRÚD LEVELES TÉSZTÁBÓL, KRUMPLIS, ZÖLD FŰSZERES KRÉMSAJTTAL TÖLTVE

Az ötlet onnan eredt, hogy szinte mindig tartok a hűtőmben főtt krumplit. Így sokkal jobban lehet reszelni, szeletelni. Mikor ráakadtam, hát úgy tűnt, hogy másnapra nem biztos, hogy AKTUÁLIS lesz, hát ki ne kelljen dobni, nagy ravaszul lereszeltem.

Sóztam, kissé borsoztam, majd egy tubus (100 gramm), zöldfűszerrel ízesített krémsajtot nyomtam hozzá, ezzel, aztán még a nyomaték kedvéért egy kis petrezselyemmel, snidlinggel jól összedolgoztam. Ez lett a töltelék.

A leveles tésztám hat lapból állt, így úgy vágtam föl, hogy 15x 4 centis darabok jöttek ki belőle. Az egyikre ujjnyi vastag tölteléket halmoztam, aztán felvert tojással a széleket lekentem. Ekkor került rá a teteje, a tojástól megragadva, aztán villával szépen lenyomkodtam a széleket, mintegy lezártam. A töltött rudacskák tetejét szintén lekentem tojással, aztán gazdagon megszórtam reszelt sajttal.

Egy tepsit sütőpapírral béleltem ki, majd elhelyeztem a rudacskákat, egymástól tisztes távolságra.

180 fokos, előmelegített sütőben, húsz perc alatt mesésen arany barnára sütöttem.

 

(Nyitókép: Illusztráció)


Bán Csaba

A legnagyobb szeretettel, alázattal művelem ezt a csodálatos műfajt. Életem és vérem most már az UNOKÁMÉ, de utána ez a csodálatos kulináris világ, a főzés, a teremtés következik. Olvassátok, készítsétek Ti is, szeressétek, tiszteljétek az ételeket, hiszen az életünk egyik legfontosabb része! B.CS.

Hasonló cikkek