PannonHírnök Party szerviz: Csabi Chef konyhája – Brokkolis karfiol csoda

Drága Barátaim és Zsuzsikáim! 

 

A minap ennek a csodálatos ételnek a képeivel kívántam boldog névnapot kedvenc Zsuzsikáimnak. Így aztán mi sem természetesebb, mint megírni a mennybéli ízek összevariálását úgy, hogy abból ez az étel jött ki.

 

Töredelmesen be kell vallanom, azért nem került ez még elő az Almáriumomból, mert a kész étekről készült kép nem feltétlen sikerült. De hiszen nem minden a látvány, még akkor sem, ha a szemünkkel is esszük az ételt! Így mégis megosztom a nagyközönséggel, váljék mindenki egészségére!

Gasztr+- 134 (1)
PTV Fotó: Bán Csaba

Még egy vallomással tartozom. A Pármai sonkát minden Zsuzsikánál jobban szeretem, még akkor is, ha ezzel letaszítom őket magas képzeletbeli trónjukról. Talán megbocsájtják ezt a skandalumot nekem… Azért Róluk nem megfeledkezve, sőt, hadd ajánljam ezúttal legfőképpen NEKIK, ezt a fantázianevet álmodván hozzá:

BROKKOLI, KARFIOL CSODA ZSUZSIKÁIMNAK PÁRMAI SONKÁVAL, KÉKSAJTTAL MEGBOLONDÍTVA

Egy közepes fej karfiolt rózsáira szedtem, majd a tenyérnyi brokkolit is. Egy fazékban bő vizet tettem, majd forráskor jó alaposan megsóztam azt. Ekkor ment bele a karfiol, majd 3-4 perc múlva a brokkoli. Újabb három perc, nem több Barátaim, Zsuzsikáim, aztán leszűrtem a cuccot, jó hideg víz alá tettem, jégkockát dobva közéjük, hogy lehűljön. Ettől a brokkoli megtartja azt a meseszép, fűzöld színét. Jaj Istenem, de imádom!

Tízdekányi Bacon szalonnát hajszálvékony csíkokra vágtam, egy csepp oliván egy nagyobb serpenyőben pirítani kezdtem. Mikor szép színe lett, akkor vagy két csomag, zsenge újhagymát vágtam föl karikára, aztán már repült is hozzá. Néhány pillanat, igazi illatorgia! Aztán félretettem.

Gasztr+- 133
PTV Fotó: Bán Csaba

Jó nagy evőkanál vajat melegítettem egy gyorsforralóban, majd megszórtam ugyanennyi liszttel, kissé pirítottam. Aztán jó langyos tejecskével, szépen folyamatosan hozzáöntögetve, besamelt készítettem. Kicsit félrehúztam, majd a sajtreszelőn megkoronáztam vagy húszdekányi kéksajttal. 

Egy közepes tepsit kivajaztam majd, keresztbe kezdtem rakosgatni a holmit. Egy sor karfiol, egy sor brokkoli és így tovább. Aztán ezt a gyönyörűséget betakartam jó néhány szelet Pármai sonkával, csak úgy lazán. A jó, krémesre kevert, sajtos besamel pedig rákerült erre az egyvelegre. Még egy jó nagy reszelés kéksajt a tetejére, aztán irány az előmelegített sütő! 180 fokon húsz perc kedveseim és olyan földöntúli illatok, olyan ízek, hogy most is csorog a nyálam, belegondolok.

Drága Zsuzsikáim, Barátaim!

Kedves név ez nekem, nagyon kedves. Aki érintett, az tudja miért is, aki pedig csak közvetve, az is! Talán nem indiszkréció ez, de nekem mind, egytől egyig kedves, feledhetetlen emlék. Így aztán takaros holdudvarnak szóljon ez a szép mese, erről a fenséges ételről.

Mi teszi különlegessé a Pármai sonkát? 

A Pármai sonka igazi kulináris élmény, az olasz konyha egyik briliáns ékköve. Több mint egy évig pácolják, hogy aztán a sós, tengeri levegőn szárítsák, különböző rafinált kürtőkön keresztül. A 14-16 kilós nyers comb így sokat veszít a súlyából, egy kevés són kívül tartósítószert nem használnak. Vannak olyan régiók, ahol gesztenyével is etetik a disznókat, így ettől még ízesebb a hús. Ez a módszer még a Római Köztársaság idejéből maradt fenn, ma is hasonló az eljárás.  

A Prosciuttó croudó a száraz, a cottó a főtt változata. Mesés, semmivel össze nem téveszthető, prémium kategória, sehol a világon nem olcsó. Olaszországban legalább kétszázfélét készítenek, konzorcium ellenőrzi a minőséget, nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem. Amikor vásároljuk, akkor a bőrét, a zsírosabb részeket levágják, szinte csak a húsos részt vesszük, hajszálvékonyra szeletelve. Olaszországban úgy nem történt soha, pedig legalább százszor voltam, hogy valamennyit ne ettem volna.

Drága Zsuzsikáim, Barátaim!

Remélem megfelelő minőségű, ízű étellel köszönthettelek Benneteket névnapotok alkalmából. Legyen sok boldogságotok, egyetek, igyatok jókat!


Bán Csaba

A legnagyobb szeretettel, alázattal művelem ezt a csodálatos műfajt. Életem és vérem most már az UNOKÁMÉ, de utána ez a csodálatos kulináris világ, a főzés, a teremtés következik. Olvassátok, készítsétek Ti is, szeressétek, tiszteljétek az ételeket, hiszen az életünk egyik legfontosabb része! B.CS.

Hasonló cikkek