PannonHírnök Party szerviz: Csabi Chef konyhája – Francia hagymaleves, fokhagymás krutonnal

Drága Barátaim, HITTÁRSAIM!

Bevezetőként annyit, a közelmúltban valaki felkérdezett, mit is értek hittárs alatt?

Nem éreztem bántónak, sőt embertársi, baráti kapcsolatnak érzem ezt a virtuális összetartozást, ezért is bátorkodom így megszólítani az olvasóimat. Talán Ő nem érezte ezt az összetartozást, együttlétet, közös örömet, felhőtlen szórakozást,  ami Bennünket itt összeköt, össze is kovácsol, bizonyos mértékben, értelemben.

Íme akkor a magyarázat: reményeim szerint – MINDNYÁJUNKAT- az a hit köt össze, amivel a kulináris élvezeteknek adózunk, elkalandozunk egy kicsit az ételek, italok csodás világában, azok élvezetét megosztjuk egymással, azok előtti, közötti, utáni, hozzájuk feltétlen csatlakozó egyebekről nem is beszélve.

Ki így, ki úgy, ki amúgy. Ez így még fájni nem fájt senkinek, sőt azt gondolom, egy olyan közös, feltételek nélküli élmény, amiért érdemes itt lenni, ezt gyakorolni. Ezért vagyunk hát drága Barátaim mi itt HITTÁRSAK! Ez a válaszom lakonikus egyszerűséggel!

De most térjünk át ténylegesen a kulináris élvezetekre!

Egy isteni levesről lesz szó az alábbiakban, természetesen a nemzetközi konyháról. Egyszerű, de nagyszerű levecske ez Barátaim, talán a mai rohanó világban is ad, adhat olyan melegséget, amire azért olthatatlanul vágyunk. Bárhová is sodort bennünket az élet.

Hiszen a mi ételkultúránkban a levesnek kiemelt szerepe van. Legyen az egytálétel, akár első fogás. Érdekes, hogy a kínaiak az étkezés végén eszik, de erről majd máskor.

Francia kapcsolataimról már írtam, hát akkor miattuk is, egyebek miatt is készítettem el, a

FRANCIA HAGYMALEVEST, FOKHAGYMÁS KRUTONNAL

A leves isteni, elkészíteni sem ördöngösség, csak akarat, hit, szív kérdése az egész, miként minden más ételé.

Sok-sok jó makói vöröshagyma az alapja, aztán jó bor.
Jó bor, hiszen az már régen tévhit, hogy főzéshez megfelel a hitványabb is. Nem igaz, sőt legalább olyan jó borral főzünk, mint amit meg is iszunk!

Hogyan készül hát az isteni hagymaleves?

PTV Fotó: Bán Csaba
PTV Fotó: Bán Csaba

Öt-hat, jó nagy fej vöröshagymát tisztítok meg, majd szálára vágom A fazékban 6-8 deka vajat melegítek, majd hozzálocsolok egy kis olívát is, nehogy a vaj megbarnuljon, megégjen.

Csipet tengeri durva só, majd őrölt fehér bors, aztán erős tűzön pirítani kezdem, folyamatosan kevergetve. Amikor már jól sistereg, akkor nyakon öntöm egy pohárka  borral, aztán a másikkal pedig magamat ajándékozom meg.Néhány perc múlva, mikor a bor elfőtt, leért a torkomból a maga helyére, akkor egy evőkanálnyi kukoricaliszttel megszórom, az anyagot. Ez a staubolás.

Ezt egy kicsit kevergetve lepirítom, majd hús alaplével felhúzom. Lehet zöldség alaplé is, ha egyik sincs, akkor lehet csalni jó minőségű húsleves-vagy más kockával is, jól megkeverem, nehogy odaégjen.

Ekkor mehet bele  egy jó nagy reszelés parmezán, aztán hadd főjön olyan húsz percet
Jó sűrű legyen, ne sajnáljuk a hagymát belőle!

Kruton, vagy cipó – ahogy a legjobb

Mialatt a leves rotyog, kenyeret pirítok, akár rombusz alakúra vágott bagettet. Akár a sütőben, akár a kenyérpirítóban, vagy serpenyőben. Ez utóbbi talán egyszerűbb, de mindegyiknek valahogy más az íze.

Mikor kész, gazdagon bedörzsölöm fokhagymával, megszórom reszelt sajttal, majd azt jól rásütöm. Ez lesz a leves betétje. A tányérba helyezem a kenyere(ke)t, aztán rámerem a forró, mesés, gazdag nedűt.

Aztán egy olyan változat is ismert, mikor leves cipóban tálalják ezt a mesés, francia ihletésű levest. Ilyenkor a cipó tetejét levágjuk, félretesszük. Aztán a belsejéből kikaparjuk a tésztát, de úgy, hogy azért maradjon fala is annak az áldott cipónak. Végezetül ebbe merjük a levesünket, akár ugyanolyan betéttel. Ez a változat látványosabb, sőt, ha be is csavarjuk az egészet, mindenestől, akkor akár a második fogás is megspórolható.

Mindkettő isteni, még attól sem kell tartanunk, hogy az aktuális vacsoravendéget meg sem csókolhatjuk, hiszen egyrészt mi is ettünk belőle, másrészt biztos, hogy nem köszön vissza.

Hittársaim hát, akkor nincs más hátra, mint levesre fel!

 

 


Bán Csaba

A legnagyobb szeretettel, alázattal művelem ezt a csodálatos műfajt. Életem és vérem most már az UNOKÁMÉ, de utána ez a csodálatos kulináris világ, a főzés, a teremtés következik. Olvassátok, készítsétek Ti is, szeressétek, tiszteljétek az ételeket, hiszen az életünk egyik legfontosabb része! B.CS.

Hasonló cikkek