PannonHírnök Party Szerviz: Csabi Chef konyhája – Míves Barack Dzsem

 

Drága Barátaim, Embertársaim!

Már alig vártam, hiszen tavaly lemaradtam róla, mert…., szóval eltaktikáztam a dolgot. Aztán ígértem, hogy szellemes beköpéseiről hírhedt barátom pofonjairól is írok egyszer, hiszen még annál nagyobbat, akkorát szólt, hogy még nagyobbat talán csak Charlie barátom tudott valaha. Erről majd később! Szóval imádom a sárgabarack lekvárt, jó keresztényként főzök is be rendületlenül, pedig egy lakótelepi lakásban nem feltétlen „aktuális”. De mivel igazi rebellis természetem van, így hát ezt a konvenciót átlépve, hagyományőrző módon mégis csak megejtem a nagy történetet, immáron harmadik éve.

Drága jó Tomi bátyám balatonfűzfői birodalmán könyörögtem ki magamnak ezúttal olyan négy kilóval, hiszen a piacon ötszáz alatt még nem nagyon található a DOLOG. A sógornőm szívta is a fogait, nem nagyon örült a dolognak, de aztán, mint az igazi kalaphordó, ítéletet hozó, aztán azt végre is hajtó perszóna, hát beleegyezett a skandalumba. Így született aztán meg a

MÍVES BARACKLEKVÁROM A MAGAM SZERÉNY MÓDJÁN

A lekvár, jelesül a baracklekvár főzése nagy esemény volt a Mamánál, vagy harminc üveggel rakott el, mi meg Tomival napokig ettük a magot, meg sem várva, hogy a jól kiszáradjon. Ültünk a küszöbön, két tégla előttünk, aztán az egyik volt a kalapács, azzal törtük az áldott barackmagot. Mert Barátaim az olyan csemege volt, hogy ahhoz foghatót keveset ismerek. Még akkor is, amikor az a hír járta, hogy magas a cián tartalma. Örömmel jelentem, Ő is én is élünk még!

Jó alaposan megmostam, kimagoztam a csodás gyümölcsöket, majd egy nagyobb lábasba feltettem főni, egy korty vízzel, 3 evő kanál (nem több!!!! ) barna cukorral. Aki édesebben szereti lelke rajta, ízlések és pofonok… Erről jutott hát eszembe Laci barátom pofonja, mikor drága barátom összeakadt az éjszakában a hírhedt rock sztárral. Történt, hogy az E klubban Pici barátunk éppen a nála egy fejjel magasabb gitárosba horgolt bele, aki mellesleg, AKKOR MÉG vagy húsz kilóval nehezebb is volt a főhősünknél. Tette ezt mindig, mindenhol, mert tudta, hogy megvédjük bárkitől, bármitől. Aztán akkorát kapott, hogy le is feküdt, majd erre lépett oda Lacink, és már szólt is a harang. Az ütni akart, nem sikerült, erre barátom még egyet lepattintott neki, hogy az aznapi koncertet el kellett halasztani, egy hónapig az utcára sem mert kimenni a gitáros. A hírhedt szólógitáros, aki nem mellesleg ifjúsági válogatott bokszoló is volt, de inkább felcseréltre a kesztyűket a szólógitárra, sőt később igazi, latin gitárjával vált még hírhedtebbé. Később jó barátok lettek.

Eközben négy befőttes üveget félig vízzel töltöttem, majd tetejüket rácsavarva irány a mikró, olyan tíz percig. Így sterilizáltam, baktériumtól mentesítettem. A gyümölcsöt egy órán át főztem kis lángon, néha megkeverve, időnként fakanállal jól megtörtem a rostjait. Mikor elkészült, akkor még forrón bele a kifőzött üvegbe, majd a csavaros teteje rá.

Most jön a lényeg!

Az üveget fejjel lefordítottam, ugyanis a forró anyag elpusztítja a baktériumokat, így tartósítom. Majd az üvegeket jó vastag anyagba, törölközőbe csavartam, majd így jól bebugyolálva, száraz dunsztba tettem el 24, vagy több órára, míg teljesen ki nem hűl. Akkor kész visszafordítom. Hetekig, akár hónapokig is eláll, de, ha megnyitjátok, akkor utána hűtőbe vele! Igazi, adaléktól mentes, minimális cukorral készült míves csemege. Talán a nagy megmondók is ámulnak ezen, hiszen a klasszikusok állítják, hogy egy kiló cucchoz hatvan deka cukor dukál. Nos, hát Barátaim, örömmel jelentem, ez mind nem igaz, hiszen a pofonok, az ízlések is mások, de aki nem hiszi, hát járjon utána!

 


Bán Csaba

A legnagyobb szeretettel, alázattal művelem ezt a csodálatos műfajt. Életem és vérem most már az UNOKÁMÉ, de utána ez a csodálatos kulináris világ, a főzés, a teremtés következik. Olvassátok, készítsétek Ti is, szeressétek, tiszteljétek az ételeket, hiszen az életünk egyik legfontosabb része! B.CS.

Hasonló cikkek