Pár év múlva gyümölcsfákról ehetünk a kecskeméti közterületeken

Egymást követik a faültetések Kecskeméten: gyümölcsfákkal és galagonyával, ribizlivel teli erdőkertet szeretne létrehozni a 10 millió Fa Kecskemét Egyesület, így enni lehet majd pár év múlva a helyi fákról.

ehetünk múlva pár

A 10 millió Fa Kecskemét Egyesület – amely legutóbb véderdőt ültetett – közel harminc önkéntese jött össze szombat délelőtt Kecskemét-Alsószéktón, és kezdett neki a kimérés után az ültetőgödrök ásásának.

A faültetési akciónak hatalmas sikere volt – olvasható a baon.hu-n. Alma, birs, kajszi, körte, meggy, cseresznye és szilva csemetéket ültettek ki szombaton, melléjük pedig egy sor cserjét, ribizlit és galagonyát. Ezek képezhetik majd az alapját egy erdőkertnek, amellyel a zöldítés mellett a város gyümölcs termesztő hagyományainak megőrzéséért is tenni kíván az egyesület.

Előzetes elképzeléseik szerint tavasszal 4600 erdészeti csemete kerülne a földbe, főleg kocsányos tölgyek, mezei szilek, páfrányfenyők, hegyi juharok, bibircses nyírek. Múlt hétvégén 333-at ültettek el a Külső-Szegedi úton, ahol egy kísérleti véderdőt szeretnének létrehozni.

A módszerük nem a szokványos, hiszen előzetesen nem szántják fel a területet: a lehető legkisebb talajbolygatással dolgoznak, így kívánván megelőzni a gyomok elterjedését és a kelleténél több szén-dioxid levegőbe jutását. Hogy sikerül-e? Majd kiderül!

Juhász Márta

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Hasonló cikkek