Parádés szereposztással látható a Hermelin

Egy elsöprő szerelem napos és árnyékos oldalát mutatja be a Hermelin című előadás. Szomory Dezső darabját a Mohácsi testvérek átiratában, október 29-én láthatták először nézők a Miskolci Nemzeti Színházban.

Féltékenység, szenvedély, vonzalom, megcsalás és fordulatok a színpadon. De vajon lehet-e két nő közül jól választani? – teszi fel a kérdést Szomory Dezső, aki ezt a darabját köztudottan a saját életéből merítette. A miskolci társulat október 29-én, pénteken mutatta be a Hermelint a Nagyszínházban.

Harsányi Attila, Mészöly Anna és Czakó Julianna az előadásban (Fotó: Éder Vera/ Miskolci Nemzeti Színház)

A történet szerint a Vígszínház zajos sikereket arató háziszerzőjének – ez volt Szomory, a darabban Pálfi Tibor – épp premierje van, és kolléganőjével, aki első számú rajongója, házvezetőnője és szeretője is egyben, épp az esti bulira készülődnek, amikor felbukkan az író évek óta elhagyott szerelme. Nem kis bonyodalmat okozva ezzel a művésznek. Egy vad szerelem története a Hermelin, amelynek végén felvetődik a másik kérdés: vajon lehet jó választás bármelyik férfi?

Szomory Dezső darabját most a Mohácsi testvérek teljes átírásában, Mohácsi János rendezésében láthatja a közönség.

Pálfi Tibor író és szerelme, Hermin (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A Hermelin egy rettenetesen jó alapanyag, viszont szerintem nem igazán szokták olvasni, pedig fantasztikus nyelvezete van. Úgy éreztem, hogy pont azt a gyönyörűséget, amit Szomory az elején felvázol, a harmadik felvonásra nem tudta tovább folytatni. Ezért döntöttünk úgy, hogy ezt a felvonást leváltjuk, átdolgozzuk – avat be a rendező – Nagyon sok mindent meghagytunk a szövegben a „mestertől,” de sok helyen változtattunk is rajta. Nagyon szeretem azokat a duplán csavaros szerelmi szálakat, ami ebben a történetben van. Olyan bonyolult szerelmi három-, és ötszögek vannak benne, amin mindenki keresztülmegy életében. Ezeknek az iróniája is nagyon izgalmas: kívülről ezek a helyzetek borzalmasan nevetségesek lehetnek, de azt is tudjuk, hogy belülről a gyehenna, amivel ilyenkor találkozik az ember. Ezeknek a szituációknak a kétarcúsága az, ami engem igazán érdekel – foglalja össze gondolatait Mohácsi János.

Az előadás első próbafolyamata még tavasszal lezárult, a járványhelyzet miatt azonban a bemutató elmaradt. Csaknem fél év telt el a tavaszi próbafolyamat óta.

A nézőknek azt mondanám, hogy bátran jöjjenek el a Hermelinre, és ki tudja, talán ez lesz a valaha volt legjobb színházi estéjük – ajánlja az előadást Mohácsi János rendező.

Jelenet az előadásból (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Mészöly Anna alakítja Tóth Hermint, az ő régi szerelmét, Pálfi Tibort Harsányi Attila személyesíti meg. Czakó Julianna az író egyik szeretőjét, Lukács Antóniát formálja meg az előadásban. Hármójuk szerelmi háromszöge áll az események középpontjában. Hermin újbóli megjelenése felszakítja a régi sebeket, amikkel aztán foglalkozni kell. A produkcióban színre lép még többek közt Görög László, Gáspár Tibor, Fandl Ferenc, Simon Zoltán, Rózsa Krisztián, Szegedi Dezső, Rusznák Adrienn, Szirbik Bernadett, Varga Andrea, Prohászka Fanni, Már Ági, Feczesin Kristóf, Keresztes Sándor, Bodoky Márk, Farkas Sándor. Az előadás díszleteit Khell Zsolt, jelmezeit Remete Kriszta tervezte. A produkció dramaturgja Mohácsi István, rendezője Mohácsi János.

(Kiemelt kép: Éder Vera fotója/ Miskolci Nemzeti Színház)

Kövessen minket: Facebook


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek