Parfümökkel csalt adót a likőrgyár

Több mint egymilliárd forint adót csalt el az a Komárom-Esztergom megyei likőrgyár, melynek vezetőit a napokban kapcsolta le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A költségvetésnek okozott kár az akcióban teljes egészében megtérült.

A desztillált szeszesital gyártásával foglalkozó, termékeit főként belföldön értékesítő társaság fizetendő áfáját akarta csalással csökkenteni. Egy fiktív parfümértékesítési láncolatot alakított ki, és körbeszámlázással teremtett látszólagos alapot befizetendő adója mérséklésére.

A létrehozott fiktív cégláncolatban egyik résztvevő sem fizette meg az adót, valós termékkereskedelem sem volt, csak utaztatták egymás között a márkás parfümöket.

A NAV Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága huszonkét helyszínen csapott le egyszerre, bizonyítékokat foglaltak le, gyanúsítottakat hallgattak ki. Az okozott adóhiány és a várható bírságok biztosítására a NAV a társaság ingatlanjait, alaptőkéjét zár alá vette, továbbá tárgyi eszközöket, bankszámlákat és egy autót is foglalt, így a költségvetést ért kár teljes mértékben megtérülhet.

A pénzügyi nyomozók eddig három férfit hallgattak ki a költségvetési csalás gyanúsítottjaiként, tettükért akár tíz éves szabadságveszést is kaphatnak.

forrás: nav.gov.hu
Nyitókép: illusztráció


Hasonló cikkek