Párizs lángokban, százezrek tüntetnek Franciaországban

Szabályos utcai háború tört ki Párizsban kora délután a rendőrök és az Emmanuel Macron, a bevándorláspárti elnök kormányának érzéketlen szociális politikája ellen tüntetők között.

A szélsőbaloldali anarchisták törnek-zúznak, a rendőrök már több mint 200 embert állítottak elő. Mellettük tüntetnek a szakszervezetek és a sárgamellényesek is. Szinte minden nagyobb francia városban vannak tüntetések.

Kora délután elkezdődtek az összecsapások Párizsban a tüntető sárgamellényesek és a hozzájuk csatlakozott fekete ruhások, a szélsőbaloldali anarchista “black blocks” tagjai között. A rendőrök már több mint kétszáz embert előállítottak, csak Párizsban, mert rájuk támadtak.

A sárgamellényesek és a “black blocks” tagjai a párizsi La Rotonde étteremnél, a baloldali gazdagok szokásos találkozóhelyénél, Macron kedvenc étterménél gyülekeztek. 2017 áprilisában, az első forduló után itt ünnepeltette magát Macron, ami nagy felháborodást keltett. Első elnökválasztási forduló után elnökjelöltek korábban nem tartottak ünnepséget – nem akarták azt mutatni a választóknak, hogy biztosak benne: már győztek.

Összecsapások vannak Nantes-ban is, itt a rendőrök könnygázt vetettek be.

A V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint Emmanuel Macron elnök nem hajlandó foglalkozni azzal, hogy egész Franciaország ellene tüntet május elsején.

A bevándorláspárti és szociálisan tökéletesen érzéketlen elnök nem hajlandó tudomásul venni, hogy milyen elképesztő az elégedetlenség Franciaországban. A V4NA nemzetközi hírügynökség párizsi információi szerint a tüntetőket feltűnően irritálja, hogy Macron meg sem próbál velük – televízión, Twitteren vagy más módon – szót érteni, hozzájuk üzenetet eljuttatni. Ehelyett úgynevezett gyöngyvirágnapot tart az elnöki palotában, és virágkertészeket és sajtkereskedőket fogad.

A Place d’Italie-n a tüntetők összevertek egy rendőrt, elesett, megsérült, kórházba kellett vinni. A Boulevard l’Hopital környékén a rendőrök nem akartak újabb tüntetőket engedni a térre, ezért vízágyúval zavarták el az embereket.

A V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint a Place d’Italie-n a szélsőbaloldali tüntetők megtámadtak egy rendőrőrsöt, Molotov-koktélokkal dobálták meg.

A Le Figaro arról számolt be, hogy nagyobb tüntetések vannak Lyonban, Bordeaux-ban, Toulouse-ban, Nantes-ban, Caen-ban, Montpellier-ben, Strasbourgban és más városokban is.

Nem sokkal este 6 óra előtt a szélsőbaloldali anarchisták – írhatjuk nyugodtan, hogy bűnözők – megtámadtak egy párizsi általános iskolát a XIII. kerületben. Azt nem lehet tudni, hogy miért akartak betörni egy bezárt iskolába. A kerületi polgármester megdöbbenten számolt be erről a Twitteren.

Néhány perccel 6 óra után derült ki, hogy még egy rendőr megsérült Párizsban, valószínűleg fejbe dobták. Őt Metz-ből irányították át Párizsba, mert nem volt a fővárosban elég rendőr május elsején.

A párizsi rendőrség – hivatalos kifejezésükkel: megelőzésként – több mint 15 ezer embert igazoltatott. Nem sokkal fél hét előtt azt közölte a párizsi rendőrség, hogy már 288 botrányokozót vittek be.

A francia rendőrök összevertek egyébként egy orosz újságírónőt, aki a tüntetésről tudósított. A Ria Novosti riporternőjét gumibottal verték össze, az arcát is ütötték. Az orosz külügyminisztérium vizsgálatot követel.

Este 7 órakor összesen 220 tüntető van őrizetben, azaz néhány tucat verekedőt már hazaengedtek.

Forrás: origo.hu/V4NA


Hasonló cikkek