Párizs nem mondja fel az iráni atomszerződést

Párizs nem mondja fel az iráni atomszerződést – hangsúlyozta Emmanuel Macron francia államfő az amerikai kongresszus két háza előtt elmondott beszédében szerdán. Macron hitet tett a liberális világrend megőrzése mellett, és támogatásáról biztosította a tervezett amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót.

A francia köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy Párizs nem mondja fel az Iránnal kötött többhatalmi megállapodást, mert – mint fogalmazott- addig nem szabad ezt felmondani, amíg nincs helyette egy lényegesen jobb alku. Egyúttal a jelenleginél ambiciózusabb új megállapodás kidolgozását javasolta.

“Célunk világos: Irán soha nem juthat atomfegyverhez. Sem most, sem öt év múlva, sem tíz év múlva, soha” – szögezte le Emmanuel Macron. Arra figyelmeztetett: “nem szabad megengedni, hogy az iráni politika bármikor is háborúba sodorjon bennünket a Közel-Keleten”.

A francia politikus hangsúlyozta, hogy a multilateralizmus az Egyesült Államok erőteljes részvételét követeli meg. “Különösen manapság, amikor a félelem légkörében élünk” – fogalmazott.

Macron – miután leszögezte, hogy az Egyesült Államok és Franciaország közötti kapcsolat “különleges” – hitet tett a multilateralizmus és a liberális világrend megőrzése mellett, bírálta a nacionalizmust, s úgy vélte, hogy a multilateralizmus nem teszi tönkre a nemzeti kultúrákat, az egyes országok megőrizhetik nemzeti identitásukat. Mint mondta: lehet ugyan izolacionista, azaz elszigetelődő politikát folytatni, ám a világ ettől függetlenül nem áll meg a fejlődésben, a globális kihívásokkal együttes erővel kell szembenézni.

“A globális kihívások közös válaszokat igényelnek, és a multilaterális együttműködés további erősítését” – állapította meg. Sürgette Washingtont, hogy segítsen “újra kitalálni” a multilateralizmust. Európa és az Egyesült Államok tud együtt dolgozni a 21. század új világrendjének felépítésében – mondta.

Emmanuel Macron a “szabad és tisztességes” kereskedelem mellett érvelt, és a kereskedelmi vitáknak a Kereskedelmi Világszervezet keretein belül történő megoldását szorgalmazta.

Viszonylag részletesen szólt környezetvédelmi kérdésekről. Nincs B-bolygónk” – érvelt a globális környezetvédelem fontossága mellett a francia politikus, utalva egyik korábbi televíziós interjújára, amelyben az iráni atomalku megtartása mellett érvelt azzal, hogy “nincs B-terv”. Kifejezte reményét, hogy Washington visszatér a párizsi klíma-megállapodáshoz.

Beszédében a francia elnök országa támogatásáról biztosította a tervezett amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót.
A kongresszus két háza magas rangú külföldi vendég tiszteletére először 1874-ben tartott együttes ülést. A vendég az akkor még önálló Hawaii királya, Kalakua volt. A szigetcsoport 85 évvel később vált amerikai tagállammá.

Emmanuel Macron a nyolcadik francia elnök volt, aki a kongresszus két házának együttes ülésén mondott beszédet. Macron előtt a legutóbbi francia elnöki vendég az amerikai kongresszusban 2007 novemberében Nicolas Sarkozy volt.

Macron szerdai beszédét többször taps és ováció szakította meg, az amerikai politikusok felállva, percekig tapsolták őt.
A kongresszusban elmondott beszédével lezárult Emmanuel Macron háromnapos washingtoni vizitje.

Fotó: Wall Street Journal


Hasonló cikkek