Párkánynak is van himnusza

A zeneművet a Duna Napok keretében adták elő gesztusként, Roman Krško operaénekes és Víťazoslav Kubička zeneszerző részéről. Szombaton este először hangzott el Párkány kétnyelvű, saját himnusza a művész és a Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola tanárainak előadásában.

A Danurb program és a Nemzetközi Duna Napok keretében a művész először adta elő a kimondottan Párkánynak komponált, szlovák és magyar nyelvű himnuszát, amelyen Víťazoslav Kubička zeneszerzővel dolgoztak együtt. “Már az újévi párkányi koncert alkalmával is felvetődött az ötlet, hogy szeretett városomnak zeneművet írjunk, ezzel megajándékozva a hazai nézőket. Ez az én városom is, az én otthonom, természetes, hogy szerettem volna megköszönni ezt szlovák és magyar barátaimnak, a párkányiaknak, ezért született a himnusz.“– közölte Roman Krško. A magyarul is jól beszélő  művész azt is közölte, már egy operetten is dolgoznak, amely szintén a városról szól, ennek bemutatóját szintén Párkányban tartják meg, jövő nyáron.

Párkány polgármestere köszönetében hangsúlyozta, rendkívül megtisztelő és megható, amikor a város neves szülöttei, egykori diákjai gondolnak a hazaiakra, és a premier is bizonyítja, hogy a Duna nem elválaszt, hanem összeköt, nyelveket és kultúrákat,  embereket és értékeket. „A himnusz szövege kétnyelvű, ez is jelképezi, hogy Párkány a magyar és a szlovák nyelvre egyaránt büszke és egyaránt sajátjaként éli meg, épp ezért kötelességünk, hogy mindkét nyelvet, mindkét kultúrát támogassuk és fejlesszük.“ – mondta el Eugen Szabó polgármester.

Forrás: bumm.sk

Nyitókép: Gyűgyi László felvétele


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek