Parkolóház épül a békéscsabai piac mellett

Elindult a békéscsabai piac 8,2 milliárd forintos fejlesztése, amelynek során először parkolóház épül a gazdabolt melletti területen – ahol eddig bontási munkálatok zajlottak –, valamint a nagybani piac kiköltözik a Kétegyházi útra – számolt be a fejleményről a Beol.hu.

Mint írják, 2022 első negyedévében kezdődhet a több mint 6 ezer négyzetméteres fedett-nyitott csarnok építése, illetve vadonatúj pavilonsort alakítanak ki a mostani helyén. A 8,2 milliárd forintos beruházás, azaz a térségi vásártér kialakítását célzó projekt kivitelezését két ütemre bontották – ismertette dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője a megyei portálnak. Az elsőben épül meg a parkolóház a gazdabolt melletti területen, a Szabó Dezső utcában, valamint a nagybani piac a Kétegyházi úton.

A vasbeton szerkezetű parkolóház háromszintes lesz, csaknem háromszáz, egészen pontosan 292 személygépjárművet tud majd fogadni. A 4700 négyzetméter alapterületű létesítmény emeleteire rámpás felhajtón juthatnak fel a kocsik, valamint két személyfelvonót, liftet is szerelnek bele. A tetejére napelemeket telepítenek.

A parkolóház látványterve.

A Kétegyházi út 26. szám alatt egy 9 ezer négyzetméteres területen helyezik el a nagybani piacot, kialakítva a működést kiszolgáló infrastruktúrát, a megfelelő közlekedési felületeket, parkolókat, szociális és irodai blokkokat, világítást. A kivitelező cégek az első ütem munkálataival várhatóan egy év múlva végeznek, 2022 első negyedévében, ezt követően rajtolhat a második felvonás, amit előreláthatólag 2023 első negyedévében, azaz szintén egy esztendő leforgása alatt fejeznek be.

Tehát miután elkészült és használatba vették a parkolóházat, a jelenlegi nagybani piac területén egy vadonatúj, vasbeton szerkezetű, több mint 6100 négyzetméteres, a körbekerítés révén zárható, fedett-nyitott vásárcsarnok épül a hozzá tartozó kiszolgálólétesítményekkel, elárusítóhelyek kialakításával. Ennek tetejére ugyancsak napelemeket telepítenek. Emellett másik pavilonsor épül a jelenlegi helyén csaknem 250 négyzetméteren, továbbá megújulnak a környező utcák is.

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek