Pécs: A Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem – Harminc országból félszáz diák

A Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem tizenhetedik alkalommal nyitja meg kapuit július 25-én  Pécsett.

A mind népszerűbb nyári egyetemre idén öt kontinensről érkeznek hallgatók Angolától Chilén át egészen Japánig. A tanórákat öt  nyelvi szinten, heti 40 tantermi és tantermen kívüli órában, 5-10 fős  csoportokban tartják.

pteNyari_Egyetem_2015

Egy-egy csoport munkáját három nyelvtanár irányítja, így teremtve meg a változatos tanulói környezetet, valamint a változatos és módszertani eszközöket. A tapasztalt, szakképzett oktatók évek óta együtt dolgoznak, többen közülük az órákon használt tananyag fejlesztésében is részt vettek. Ezen kívül a résztvevők a kulturális szemináriumokon szakelőadókkal is találkoznak. A tantermi órákkal összehangolva, a résztvevők kulturális szemináriumokon, projekteken, kirándulásokon, és szakkörökön fedezhetik fel Pécs és környékének látnivalóit.

Az élményalapú, tantermen kívüli órák és a nyelvórákon használt tananyag biztos nyelvi alapokat és ismereteket nyújtanak, e mellett a mindennapok, természetes kommunikációjára helyezik a hangsúlyt. Mindehhez a MagyarOK tankönyvcsalád jelenti a hátteret, amelynek különlegessége, hogy az élőnyelvi tudást, valamint olyan kulturális ismereteket közvetít, ami lehetővé teszi a tanulók kultúrájának bemutatását és összevetését is hazánkéval. Az idei Nyári Egyetem ideje alatt jelenik meg a tankönyvcsalád harmadik kötete.

A heti 40 órás intenzív nyelvtanfolyam szóbeli és írásbeli vizsgával zárul, ezekért nemzetközileg elismert krediteket kapnak a hallgatók.

– Meggyőződésünk, hogy a hatékony és élvezetes nyelvtanulás egyik kulcsa, ha a célnyelvet elsajátításának minden fázisában úgy használjuk, mint bármely másikat – hangsúlyozza Pelcz Katalin, a program vezetője. – Gondolok itt arra például, mint új információ megszerzésére és továbbadására, vagy a másokkal való eredményes kommunikációra. Ennek a környezetnek a kialakítása, nyelvi szinthez való igazítását tartjuk a legfőbb feladatunknak. Azt gondolom sikerrel, mert a diákok közül többen is ezért évről évre visszatérnek, s vesznek részt a nyári egyetem kurzusain.


Hasonló cikkek