Pécs értékei egyedi látószögből

Fotókiállítás nyílt a Pécsi Érték Nekem pályázatra beérkezett alkotásokból Pécsett a Főpályaudvaron. A képek  egyedi látásmóddal tárják a látogatók elé Baranya székhelyének  épített, természeti és szellemi értékeit.

 Az országban elsőként jött létre, 2013-ban a nagyvárosok között a Pécsi Értéktár Bizottság, hogy összegyűjtsék és bemutassák a mecsekalji város értékeit. A megalakulás óta folyamatosan bővül a pécsi és Pécs környéki értékek listája.

 Az Értéktárba nem csupán az olyan magától értetődő kincsek kerültek be már eddig is, mint például a hungarikummá vált Zsolnay-porcelán és a pécsi kesztyű, vagy a Zsolnay Kulturális Negyed épületei. Megtalálható benne a Pécsi Gyermekotthonban alkalmazott, népszokásokra épülő pedagógiai modell, a hatvan éves múlttal rendelkező, a népművészeti ágainak oktatására saját iskolát alapító Mecsek Táncegyüttes, a Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház gyermektánc-mozgalma, Mosonyi Éva népi iparművész több mint kétezer hímes tojása, amelyek mindegyikére más és más minta került, valamint  Pécsi Géza által kidolgozott, Kulcs a muzsikához ének-zene tanítási módszer. Része az Értéktárnak  a bánáti bazsarózsa, a Nyugat-Mecsek karsztjelenségei, a mecseki zergevirág, a Jakab-hegy és a pálos kolostor is.

 Az elmúlt évben az önkormányzat és a bizottság közösen fotópályázatot hirdetett azzal a céllal, hogy a város lakóinak figyelmét még inkább ráirányítsák a pécsi rejtett szellemi, épített, vagy éppen természeti értékekre. A felhívásra  több mint 300 pályamunka érkezett, közülük több is a megújult Vasútállomás különleges belső tereit örökítette meg.

 

Nyitókép: Illusztráció


Hasonló cikkek