Pécs – Tavaszváró Nemzetiségi Koncert a Kodály Központban

Hazánk egyetlen roma nemzetiségi gimnáziumának szervezésében Tavaszváró Nemzetiségi Koncertet ad a „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekar a Kodály Központban.

 A szervezők a muzsika segítségével kívánják a cigányságban rejlő pozitív értékeket bemutatatni, a velük szemben tapasztalható előítéletek csökkenteni. A maga nemében egyedülálló koncerttel – amelyet a Gandhi Gimnázium, valamint Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ fenntartója közösen szervez – a középfokú oktatási intézmény kilép a szokásos oktatási, nevelési, kutatási feladatköréből, megszólítva ezzel egy szélesebb társadalmi réteget is.

 A Gandhi Gimnázium már több mint húsz esztendeje magas szinten ápolja és örökíti tovább a roma kultúrát, köszönhetően Európában is páratlan szakmai-módszertani munkájának, amelynek legfontosabb eleme, hogy minél több hátrányos helyzetű, de tehetséges gyerek folytassa ott tanulmányait, s váljon belőlük – az ott szerzett plusz ismeretek és a tanulás segítségével – minden újdonságra nyitott, ugyanakkor a hagyományaira is büszke felnőtt.

 Mint    Virág Bertalan, a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, már több mint egy éve működtetik a Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központot, a NeROK-ot, amelynek céljai összhangban vannak a „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekar küldetésével. Ez adott alapot ahhoz az együttműködéshez, ami három évvel ezelőtt indult útjára, s amelyre a koronát a februári koncert teszi fel. Bíznak benne, hogy ez egyben alapot is teremt a további közös munkához.

 A „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekar alapítója, Batyi Róbert nagybőgőművész, mindehhez a következőket tette hozzá, az együttes tagjai elsősorban fiatal, roma származású zeneművészeti főiskolát, zeneakadémiát végzett, vagy tanulmányaikat jelenleg is ott folytató zenészek. Első koncertjüket tavaly, december 18-án a budapesti Magyarság Házában adták.

  Szól arról is a február 17-i pécsi fellépésük, amelyen Vivaldi: Négy évszak című művének Oscar De Manuel spanyol flamenco zenész által készített átiratot adják elő, fontos mérföldkő lesz a zenekar életében is. Az esten húsz, kilencven százalékban roma származású fiatal magyar és Európa számos országából érkező muzsikus, spanyol flamenco zenész lép a közönség elé Riccardo Sahiti német karmester vezényletével. Az esten fellépnek a Gandhi Gimnázium hagyományőrző csoportjai, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium művészei, flamenco táncosok, valamint egy közel száz tagú, a pécsi gimnáziumok énekkarosai alkotta kórus is. A tervek között szerepel, hogy a pécsi műsort európai turnén is bemutatják.

 Batyi Róbert, nemcsak, mint muzsikus volt tagja, hanem menedzserként is szerepet vállalt a Nemzetek Filharmonikus Zenekarának (Philharmonie der Nationen), amelyet Leonard Bernstein elképzeléseit alapul véve a világhírű német karmester és zongorista, Justus Frantz hozott létre 1995-ben. A kezdeményezés a zene segítségével, a megbékélés jelképeként kívánja hirdetni a nemzetközi kulturális együttműködés eszméjét.


Hasonló cikkek