Pécs – Városrehabilitáció másként, középpontban az ember

A HELP, Helyi Esélyegyenlőségi és Lakhatási Projekt segítségével folytatódik Pécsett a keleti városrészben megkezdett szociális város-rehabilitációs program.

 Az elmúlt években uniós források felhasználásával számos program indult a Baranya székhelyén a leszakadó városrészek felzárkóztatására. A lakhatási feltételek javítása mellett a Benned a Létra nevet viselő komplex programban a keleti városrészben összesen 116-an vettek részt, ahol a többszörösen hátrányos helyzetben lévő gyerek felzárkóztatására speciális tanulószobát hoztak létre, valamint harminchárman szakmát kaptak a kezükbe, közülük tizenheten munkába is álltak, s legalább egy éven át dolgoztak.

 A program sikerét látva a város a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, a Pécsbányai Kulturális Egyesülettel, a Tegyünk Egymásért Egyesülettel, valamint a Khetanipe Egyesülettel konzorciumot hozott létre a leszakadó területek további felzárkóztatása érdekében. HELP – Helyi Esélyegyenlőségi és Lakhatási Program címmel pályázatot nyújtottak be, amelyen sikerrel szerepeltek. Az elnyert támogatás felhasználásával  megvalósuló tevékenységek elsődleges célja, hogy a hátrányos helyzetben élők körülményei javuljanak, képessé váljanak arra, hogy az elsődleges munkaerő-piacon elhelyezkedjenek. E mellett az iskolai felzárkóztatást segítő programokat indítanak részükre, elérhetővé teszik számukra a családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatásokat, az életvezetési tanácsadást, valamint bevonják őket a szociális munka programokba.

 A 190 millió forintból megvalósuló Pécs-Somogyot, Pécsbányatelepet, György-telepet és a Hősök terét érintő  projektben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vállalta a közösségfejlesztési programok szervezését,a szociális munka és a különböző képzések koordinálását. A Pécsbányai Kulturális Egyesület a területén folyó munkaerő-piaci programokért felel, a  Tegyünk Egymásért Egyesület Pécs-Somogyban többek között varró és gasztronómiai szakköröket, tanfolyamokat szervez, míg a roma fiatalokat összefogó Khetanipe Egyesület tanulószobát működtet és a Jó Szerencsét Közösségi Ház tevékenységét irányítja.

 A projekt keretében megvalósuló programokkal legalább 550 hátrányos helyzetű embert kívánnak elérni, lehetőséget teremtve számukra a felzárkózásra, az elsődleges munkaerő-piacon való elhelyezkedésre.

 

 

 

 


Hasonló cikkek