Pécsi Harmadik Színház: Két óra önfeledt nevetés – ez az „Örömlányok végnapjai”

A színészek “lubickolnak” szerepeikben – Moravetz Levente jól választott szereposztást a tavaly november elején Pécsett bemutatott darabjához. Az „Örömlányok végnapjai” azóta is a nézők egyik kedvence.

t_1L1A9989 (002)
Fotó: B. Bezdán Katalin

A Pécsi Harmadik Színházban tartott ősbemutatóval kezdődött a zenés vígjáték sikere. A darabból kiderül, hogyan (nem) lehet felgöngyölíteni egy Mátra-alján működő, prostituáltakat foglalkoztató láncot, amelynek központi mozgatója Csöpi néni, a nyugdíjas örömlány, aki kettős életet él, és akinek megtestesítője Dévényi Ildikó. A művésznő saját bevallása szerint nehéz és nagy szerepről van szó, hiszen gyakorlatilag végig a színen van, rengeteg volt a megtanulandó szöveg. Ugyanakkor rendkívül hálás is “Madame”-nak lennie, hiszen a közönség végig óriásiakat kacag a saját rendőr unokaöccse elől bujkáló, és a helyi orvos kegyeit kereső hölgyön. A közönségsiker már abban is megmutatkozik, hogy a pécsi előadások után más vidéki nagyvárosokban (Kaposváron, Győrött, Barcson) és Budapesten is műsorra tűzött darabra szinte minden jegy elkelt.

Egyik színésznek vagy rendezőnek sem kell megölnie az unokatestvérét ahhoz, hogy el tudja játszani, vagy rendezni tudja a III. Richárdot – mondja Moravetz Levente író és rendező, aki elárulta, hogy a mű kizárólag a fantázia szülötte. A kényes témát feszegető, jól elhelyezett sikamlós poénokkal átszőtt darab a valósággal semmilyen egyezést nem mutat.

t_1L1A0090 (002)
Fotó: B. Bezdán Katalin

A Moravetz Produkció régóta dolgozik együtt a Pécsi Harmadik Színházzal – amióta a színész-rendező elhagyta a Pécsi Nemzeti Színházat, több ízben rendezett itt, és mutatta be saját darabjait a közönségnek. (Az „Örömlányok végnapjai” mellett jelenleg is fut a „Világ teremtődése” című darab, amely szintén osztatlan sikernek örvend.) Moravetz Levente ezúttal olyan színészeket is magával hozott, akik még sosem szerepeltek pécsi színpadon. Az egyik főszerepben Fodor Zsóka, aki jutalomjátéknak tartja ezt a sok mozgással átszőtt szerepet, hiszen Békéscsabán egy tolószékben élő figurát alakít, így jól esik neki ez a változatosság. Ráadásul hasonló szerepre még sosem kérték fel, így hálás is érte, hogy eljátszhatja. Szőke Zoltánnak az elmúlt években nem igazán volt lehetősége színpadi produkciókban megmutatnia magát. Ezért örült annyira, amikor a mű írója felkérte az “Odüsszeusz szerelmei” munkacímet viselő darab főszerepére. Még nagyobb lett az öröme, amikor az “Örömlányok végnapjai” szövegkönyvét is megkapta tőle. Mivel lenyűgözte a darab humora, azonnal igent mondott a felkérésre, ami bár egy nyúlfarknyi – mondja a színész –, mégis nélkülözhetetlen szerep. Ahogy az író-rendező elmondta, az íróasztalon sosem olyan a darab, mint amit a közönség lát. A próbák alatt folyamatosan változik, alakul. Így esett az is, hogy a Szőke Zoltán alakította, eredetileg nem rövidlátó Rajnai doktort mégis “szódásüveg-szemüvegben” ismerhetjük meg. A figura szövegének és karakterének módosítása Moravetz Leventének sem volt ellenére, így még egy humorforrás került a darabba.

t_1L1A0098 (1) (002)
Fotó: B. Bezdán Katalin

A nem állandó társulattal dolgozó Moravetz Produkció a sikerdarab mellett már tervezi a nyári bemutatókat is, a főszereplők pedig a saját munkájukat is folytatják. Dévényi Ildikó, aki Egerben játékmestere volt a “Legyetek jók, ha tudtok” előadásnak, a “Zrínyi 1566” című produkciókban lép fel, emellett februárban és márciusban Gregor Bernadettel lép fel Kaposváron és Horvátországban, az „Egy életem két halálom” vígjátékban. Fodor Zsóka a “Nafta” című darabban szerepel – júniusig 30 előadással járja be a kisebb városok művelődési házait. Szőke Zoltán a televíziós forgatások mellett erdélyi turnéra készül. Tavasszal felújítják Pozsgai Zsolt “Jávor” című monodrámáját, ezzel pedig Brassó mellett Nagyszalontán is bemutatkozik majd. A következő Moravetz-darab az “Odüsszeusz szerelmei” lesz, amely hasonlóan parádés szereposztással ismét Pécsett kap először otthont.


Hasonló cikkek