Pécsi művészeti díjak

Tavasz idusának ünnepe évről évre alkalmat teremt arra is, hogy  Pécs elismerje a városban élő, vagy a Baranya székhelyéhez kötődő művészek tevékenységét. Ebben az esztendőben Pécs Város Kulturális Nagydíját Vári Éva színésznő vehette át, míg Victor Vasarely-díjat Trischler Ferenc szobrászművésznek ítélték oda.

Trischler Ferenc 1945-ben született Németbólyban. Diplomáját a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán 1975-ben szerezte. Ezt követően öt évig a pécsi Művészeti Szakközépiskolában tanított. Művészi pályája kezdetén elsősorban kisplasztikákat készített, majd egyre inkább a bronzban rejlő lehetőségeket kezdte kutatni, ezen alkotói korszakát számos egész alakos szobor és plakett  fémjelzi. Hitvallása szerint a bronz szabadságot ad a szobrásznak és könnyedséget az alkotásainak. Országszerte több mint 80, ebből Pécsett 33 köztéri munkája látható, közülük a legmonumentálisabb a mohácsi Szentháromság szobor, a legemlékezetesebb a pécsbányai Assisi Szent Ferenc szobor, legérdekesebb a mágocsi II. világháborús nőalak szobor.

Vári Éva

 Baranya székhelye színházi életében betöltött három évtizedes, sokféle színpadi műfajban nyújtott emlékezetes alakításai, kimagaslóan gazdag és tartalmas színművészeti életpályáját ismerte azzal, hogy ebben az esztendőben a Jászai és Kossuth díjas Vári Évának ítélte oda a Pécs Város Kulturális Nagydíja kitüntető címet.

 Vári Éva 1963-tól csaknem harminc éven át játszott a Pécsi Nemzeti Színházban, amelynek örökös tagja. A fővárosba 1992-ben  költözött, akkor szerződött a Budapesti Kamara Színházhoz, azóta Budapesten él, s több színházban is játszik. A mai napig kötődik Baranya székhelyéhez, több alkalommal is fellépett a Pécsi Harmadik Színházban.

 Legemlékezetesebb alakításai közé tartozik az 1983-tól harminckét éven át több, mint 500 alkalommal, háromféle feldolgozásban előadott Edith Piaf című önálló estje, a 2006 óta csaknem háromszáz előadást megélt Hat hét, hat tánc című vígjáték egyik főszerepe, vagy a Marton Sherman Rose című monodrámája, amelyet 2013-ban mutattak be.

 

 


Hasonló cikkek