Pedofil papokról szóló dokumentumfilm rázta meg Lengyelországot

Egy pedofil papokról szóló új dokumentumfilm rázta meg a többségében katolikusok lakta Lengyelországot. Magas rangú egyházi vezetők kényszerültek bocsánatkérésre, egy papnak pedig el kellett hagynia az egyházat.

A “Tylko nie mów nikomu” (Csak senkinek se mondd el) című filmet, amely a gyermekkorukban papok által elkövetett szexuális visszaélés áldozataivá vált embereket mutat be, szombaton tették ki a YouTube videomegosztó portálra, hétfőig pedig 7 millióan látták. A film ismert pedofil vádakat dolgoz fel, amelyeket eltussoltak a parókiák.

A bemutató után a lengyel katolikus egyház prímása köszönetet mondott az alkotóknak, Tomasz és Marek Sekielski testvérpárnak a “bátorságukért”. A film ugyanis feltárja, hogy egy szexuális visszaélésben bűnösnek talált pap, Darius Olejniczak számára megengedték, hogy továbbra is fiatalokkal dolgozzon. Olejniczak vasárnap lemondott papi hivatásáról. Wojciech Polák érsek kijelentette: “Bocsánatot kérek mindenkitől, akit az egyház emberei részéről erőszak ért.” 

Egy 75 éves lelkész, Lech Walesa azt javasolta, hogy vezessenek be pszichológiai teszteket a papnak készülők számára, hogy így zárják ki a visszaéléseket. A lengyel katolikus egyház tanulmánya szerint 1990 és 2018 között az egyház vezetői 625 gyermek ellen elkövetett szexuális visszaélésről kaptak jelentést. A gyermekek több mint fele 15 éves, illetve annál fiatalabb volt, az esetek 1950 óta történtek.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek