Pellegrini a transzatlanti kapcsolatokról is beszélni akar ma Pompeóval

Peter Pellegrini (Smer-SD) szlovák kormányfő több témáról is beszélni akar Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel – többek között a transzatlanti kapcsolatok megőrzésének a fontosságáról.

„Az USA és Európa közötti esetleges kereskedelmi háború az egyik félnek sem lenne kedvező. A két legszorosabban összefűzött gazdaságként egymásra vagyunk utalva, és együtt erősebbek vagyunk. Kiszámítható külpolitikát akarunk folytatni, és a NATO aktív tagjai akarunk lenni.” – közölte Pellegrini. A biztonsági helyzet új kihívásaival kapcsolatban elmondta: a kormány a fegyveres erők korszerűsítésével a kollektív biztonsághoz akar hozzájárulni.

A gazdasági kérdések területén a kormányfő ki akarja emelni az Egyesült Államok és Szlovákia közötti vállalkozói kapcsolatokat. „Ez a pozitív gazdasági fejlődés egy új dinamizmust eredményez, hiszen az amerikai cégek célpontjából fokozatosan aktív befektetőkké válunk, akik az Egyesült Államokban teremtenek munkahelyeket.” – állapította meg. Állítása szerint Szlovákia az induló vállalatok közép-európai melegágyává vált, és a globális fejlesztések legjobb megoldásait kínálja.

Andrej Kiska államfő és Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter szintén tárgyalni fog Pompeóval. A két miniszter a 2018 novemberében tartott washingtoni találkozójuk témáját fogja folytatni.

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek