Pellegrini és Abe Sindzó a jó viszonyt és az új egyezményeket emelték ki

A japán miniszterelnök, Abe Sindzó először látogatott Szlovákiába, Peter Pellegrini szlovák kormányfő fogadta őt. A bilaterális tárgyalás témái a beruházások és a kölcsönös szerződések mellett a száz éves múltra visszatekintő diplomáciai kapcsolatok voltak.

A partnerek leginkább a szociális biztonságról szóló szerződést értékelték, amely júliusban lép érvénybe. Ennek alapján könnyebbé válik a japán munkavállalók helyzete Szlovákiában, illetve a szlovákiai munkavállalók helyzete Japánban, az adott ország például nyugdíjat is biztosít számukra. A japán miniszterelnök meggyőződése, hogy a szerződésnek köszönhetően csökkenni fog a Szlovákiában székelő japán cégek leterheltsége.

A szlovák kormányfő értékelte, hogy a szlovákiai japán cégek beruházása a kutatásra és fejlesztésre is kiterjed. Több mint 60 japán cég tevékenykedik az országban, amelyek összesen 13 ezer embert alkalmaznak. Japánban is befektet egy szlovák cég, az Eset.

2020-ban Japán rendezi az olimpiai és paralimpiai játékokat, 2025-ben pedig a World Expo világkiállítást. Ezzel összefüggésben Sindzó köszönetet mondott Szlovákiának, amiért támogatta, hogy Japán legyen a rendezvény házigazdája.

Forrás: parameter.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek