Pellegrini: Igazságot nem az utcának vagy a médiának kell szolgáltatnia

Igazságot nem az utcának vagy a médiának kell szolgáltatnia, jelentette ki Peter Pellegrini kormányfő Monika Jankovská (Smer) igazságügyi államtitkár ügyével összefüggésben.

Úgy véli, a köztisztviselők leváltását világosabb és igazságosabb rendeletekkel kellene szabályozni. Hozzátette: a nyomozók és az ügyészek szabad kezet kaptak az ügy kivizsgálásához.

A kormányfő leszögezte, hogy kész felelősségre vonni Jankovskát, ehhez azonban több információra van szüksége. „Ha holnap sikerül kiderítenem egy kicsit többet, fel fogom kérni Gál Gábor (Most-Híd) igazságügy-minisztert, hogy javasolja a menesztését. Ha kiderül, hogy az állampolgároknak kételyeik vannak, veszélyeztetve érzik az igazságszolgáltatást, vagy úgy vélik, hogy valaki befolyásolta azt, akkor nem kerülhető el a politikai felelősségre vonás a bizalmatlanság csökkentése érdekében” – tette hozzá.

Pellegrini ugyanakkor hangsúlyozta, hogy igazságot nem az utca vagy a média fog szolgáltatni. „Ez egy demokráciában a rendőrség, az ügyészségek és a bíróságok dolga. Az igazságszolgáltatás nem illeti meg sem a politikusokat, sem a médiát.” – fogalmazott.

A miniszterelnök a továbbiakban ismét elmondta: senkit sem fedez, és senki sem akadályozza őt abban, hogy szabadon döntsön. Ugyanakkor nem akar precedenst teremteni, amely abból állna, hogy „valamelyik média az ellenzéki politikusokkal együtt hozzászokik ahhoz a rendszerhez, hogy elég reggel leírni valamit, és még idő se lesz ellenőrizni az információ hitelességét, mert mi már időközben felelősségre is vonunk és menesztünk valakit.”

Jankovská a múlt héten önként átadta a mobiltelefonját a hatóságoknak. A rendőrség nem konkretizálta, hogy miféle üzenetekről van szó. Korrupciós bűncselekmények, valamint hivatali hatáskörrel való visszaélés ügyében jártak el. A médiában megjelent információk szerint Jankovská „intenzív kommunikációt” folytatott telefonon keresztül Marian K. vállalkozóval, aki ellen a Kuciak-gyilkosság megrendelése miatt indult eljárás.

Jankovská tagadta, hogy kommunikált vagy találkozott volna Marian K. vállalkozóval. A napokban több ellenzéki párt is Jankovská menesztését követelte. Az elnök asszony is úgy véli: elfogadhatatlan, hogy továbbra is az Igazságügyi Minisztérium államtitkára maradjon.

Forrás: ujszo.com

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek