Senki sem tárgyal idegen hadsereg jelenlétéről Szlovákia területén

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormánya soha nem tenne olyan lépéseket, amelyek azt jelentenék, hogy egyetért külföldi hadseregek jelenlétével Szlovákia területén.

Szlovákiának olyan feltételeket kellene kialkudnia, amelyek nem sértik az ország szuverenitását és nem kötelezik Szlovákiát arra, hogy idegen hadseregeket toleráljon a területén. „Ha ennek ellenére is hajlandó lenne a szövetség és az Egyesült Államok pénzbeli támogatást nyújtani, miért ne használhatnánk ki azt, ha ennek köszönhetően két repülőteret is helyreállíthatnánk, a szliácsit (Sliač) és a konyhait (Kuchyňa).” – tette hozzá.

A Védelmi Minisztérium szerint a támogatás elfogadása veszélyeztetné a Szlovák Köztársaság szuverenitását. Az USA ajánlata egyébként sem felelt meg a szlovák Fegyveres Erők műveleti igényeinek.

Andrej Danko (SNS) kijelentette: az SNS kilép a koalícióból, ha a kormány elfogadja az USA ajánlatát a katonai repterek felújítására nyújtandó támogatásról. “Szlovákiának van elég pénze, és a hadgyakorlatokon kívül semmilyen hadsereg nem tartózkodhat Szlovákia területén.”

Forrás: parameter.sk, TASR

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek