Pentagon: a Wagner csoport vesztésre áll Ukrajnában

A Wagner-csoport orosz félkatonai magánszervezet nem éppen sikeres az 1500 fogoly toborzására tett erőfeszítéseiben, sokan nem hajlandóak csatlakozni – ezt közölte legalábbis egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő.

 

“Senki sem kerül vissza a rácsok mögé”

 

A Putyin magánhadseregének számító Wagner csoport elítéltek toborzásával kívánja megerősíteni az Ukrajnában harcoló orosz egységek haderejét. A beszervezést Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli oligarcha személyesen intézi, azt ígérve, hogy “senki sem kerül vissza a rácsok mögé”, ha a csoportjában szolgál.

Prigozsinról a közelmúltban bukkantak fel a közösségi médiában videók, amelyeken orosz börtönökben tádzsikokat, fehéroroszokat és örményeket próbál beszervezni.

 

Wagner nagy veszteségeket szenvedett Ukrajnában

 

Amerikai védelmi források szerint azonban nincs nagy sikere a börtönbeli toborzásnak, sokan nemet mondanak. “Információink szerint a Wagner nagy veszteségeket szenvedett Ukrajnában, különösen és nem meglepő módon a fiatal és tapasztalatlan harcosok körében” – mondta a Pentagon névtelenséget kérő tisztviselője újságíróknak.

Az Európai Unió szankciókat vezetett be a Wagner-csoport ellen, azzal vádolva azt, hogy titokban Moszkva megbízásából tevékenykedik. Vlagyimir Putyin elnök azt mondta, a csoport nem az orosz államot képviseli, de a katonai magánvállalkozóknak joguk van bárhol a világon dolgozni, amíg nem szegik meg az orosz törvényeket.

 

Korábban tagadta a Wagner-csoporttal való kapcsolatát

 

Prigozsint korábban “Putyin séfjének” nevezték azok miatt a vacsorák miatt, amelyeken az orosz elnököt vendégül látta éttermeiben. Korábban tagadta a zsoldosszervezettel való kapcsolatát.

Amerikai védelmi tisztviselők augusztusi adatai szerint mintegy 80 ezer orosz katona meghalt vagy megsebesült a háború februári kezdete óta, és Moszkva állítólag a Wagnerhez fordult, hogy betöltse a súlyos veszteségek miatt keletkezett űrt.

 

Wagner-csoport harcosai 2014-től háborús bűnöket követtek el

 

A Wagner-csoport harcosait jogvédő csoportok és az ukrán kormány azzal vádolják, hogy 2014-től háborús bűnöket követtek el Szíriában és Kelet-Ukrajnában.

Forrás: euronews..com

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek