Peter Kažimírt, az egykori smeres pénzügyminisztert lemondásra szólították fel

Egyre gyakrabban kerül szóba a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi elnöke, Peter Kažimír neve a Vámszedő (Mýtnik) nevű rendőrségi nyomozás kapcsán. Kedden Peter Kremský (OĽaNO) és Juraj Šeliga (Za ľudí) parlamenti képviselők lemondásra szólították fel, amiért egykori pénzügyminiszteri ténykedése idején az ország egyik legkiterjedtebb és legmagasabb szintű korrupciós hálózata alakulhatott ki a beosztottjai, illetve a tárca alá tartozó szervek körében.

Kažimír 2012-től 2019-ig töltötte be a pénzügyminiszteri posztot, két évvel ezelőtt pedig akkor távozott onnét, amikor kinevezték a jegybank élére.

A volt pénzügyminiszter neve konkrét korrupciós ügyben is felmerült. Kenőpénzek elfogadását említette vele kapcsolatban Michal Suchoba vállalkozó, aki az elektronikus pénztárgépekkel kapcsolatos szoftver beszállításában volt érdekelt. Ennek az ügynek a másik, még fontosabb koronatanúja pedig František Imrecze, az adóhatóság korábbi elnöke.

A Vámszedő harmadik körének gyanúsítottjai között van Radko Kuruc egykori pénzügyi államtitkár, valamint Lenka Wittenbergerová, Imrecze utódja is az adóhatóság éléről. Az egész ügy pedig az elektronikus pénztárgépek bevezetésének projektje körül bonyolódik.

A jegybankelnöknek egy további kérdésre is választ kellene adnia, mégpedig arra, hogyan tehetett szert a pozsonyi várdombon egy lukratív villára 240 ezer euróval olcsóbban, mint amennyiért azt korábban Miroslav Slahučka építész vállalkozó vásárolta 2013-ban.

Nem nyilatkozott viszont ezzel kapcsolatban Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök, Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter sem, aminek az is lehet az oka, hogy a kormánynak nem igazán van lehetősége leváltani a jegybankelnököt, mivel különleges pozíciót élvez. A jegybankelnököt a kormány javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, visszahívása viszont csak bizonyos feltételek mellett lehetséges, például ha jogerősen elítélik szándékos bűncselekményért, tehát elveszti feddhetetlenségét.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: dennikn, parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek