Peter Pellegrini Szlovákia magyar nemzetiségű polgárait sértette meg

Peter Pellegrini miniszterelnök Facebook-oldalán provokációnak nevezte a csallóközi aktivisták által a kétnyelvűsített közlekedési táblát.

„Ezúton hívjuk fel a miniszterelnök úr és a közvélemény figyelmét arra, hogy a kétnyelvűség nem provokáció, hanem olyan jogos igény, ami a magyar közösség egyenrangúságáról szól. A Szlovák Köztársaság Alkotmánya kimondja, hogy a nemzeti kisebbségeknek joguk van információt kapni az anyanyelvükön. Úgy, ahogy a vasúti kétnyelvűség ügyében is láthattuk, a közlekedési táblák esetében sincs semmilyen jogi akadály a kétnyelvűsítés előtt.”

– nyilatkozta a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom.

“Megdöbbentő, hogy abban a helyzetben, amikor százezrek tiltakoznak a hitelét vesztett kormánykoalíció lemondását követelve, amikor Andrej Danko parlamenti házelnök kisdoktori munkájáról kiderül, hogy plágium, és amikor hetente újabb és újabb korrupciós ügyek kerülnek nyilvánosságra, a miniszterelnök számára a magyar megnevezések jelentenek problémát. Arra kérjük a koalícióban magyar érdekeket képviselő Híd pártot, álljon ki a kormányban közösségünk érdekeiért, szólaljon fel Peter Pellegrini megnyilvánulása ellen, és valósítsa meg a közlekedési táblák kétnyelvűségét.”

– szögezte le közleményében a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom.

Forrás: felvidek.ma


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek