Peter Tóth nem jelent meg a váltóhamisítási ügyben tartott tárgyaláson

Peter Tóth volt újságíró és a szlovák titkosszolgálat (SIS) kémelhárításának egykori főnöke nem jelent meg a Markíza televízióval kapcsolatos váltóhamisítási ügyben tartott szerdai tárgyaláson. Távolmaradását Tóth a közösségi hálón jelentette be.

Állítása szerint ha igazolná a bíróság előtt a saját verzióját, módosítani kellene a biztonsági feltételeket Szlovákiában. A szerdai tárgyalás elején Ján Šanta, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze javaslatot tett arra, hogy Tóthot kutassa fel a rendőrség, és kísérje be a bíróságra. Daniel Lipšic, a Markíza védőügyvédje azt javasolta a bírói tanácsnak, hogy fontolja meg a videokonferencia formájában történő vallomástétel lehetőségét. A Bazini Speciális Büntetőbíróság szerdára idézte be Tóthot és Jozef Dučákot is. Utóbbi ellen – hasonlóan Marian Kočner vállalkozóhoz – a Technopol-ügyben is folyik eljárás.

Tóthnak nem sikerült kézbesíteni az idézést. A fia arról tájékoztatta a rendőrséget, hogy az apja külföldön tartózkodik, és nem tudja, mikor jön haza. Dučák egészségi problémákra hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson. A vád szerint Marian Kočner és Pavol Rusko vádlottak, miután megegyeztek Štefan A. vádlottal, akinek az ügyében külön eljárás indult, négy hamis váltót állítottak ki, ezeket pedig mellékletként mutatták be fizetési meghagyások kibocsátása végett. Pavol Rusko azzal védekezett, hogy a váltók, amelyekről csak egy szűk kör tudott, a televízió megmentésének eszközei voltak.

A két vádlottat gyilkosságok megrendelésével is gyanúsítják. Marian Kočner Ján Kuciak újságíró, Pavol Rusko pedig egykori társa, Sylvia Volzová meggyilkolását rendelhette meg.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek