Petíciót indítanak Felvidéken, ha nem épülhet meg a szoroskői alagút

E héten csütörtökre Szádalmásra (Jablonov nad Turňou/Rozsnyói járás) várják Andrej Doležal közlekedésügyi minisztert és Jaroslav Kmeť államtitkárt. A meghívást azért intézték a tárcavezetőhöz, mert első intézkedéseinek egyike volt a szoroskői alagút projektjének leállítása. Amennyiben a találkozó nem lesz sikeres, petíciót indítanak.

Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter még május végén értékelte az általa vezetett tárca első 100 napját, s az akkori sajtótájékoztatón elhangzott, hogy leállítják többek közt a szoroskői alagút projektjét.

Még Érsek Árpád (Híd) minisztersége idején készült el az a projekt, ami a Kassa felé vezető R2-es gyorsforgalmi út Rozsnyó és Szádalmás közötti 14 kilométer hosszú szakaszának a megépítését tartalmazta – ennek a része a 4 kilométeresre tervezett alagút. 2017-ben a helyiek már szerveztek egy megmozdulást, melynek célja az volt, hogy ez a negyedmilliárd eurós beruházás prioritást élvezzen. Akkor 10 ezer aláírást sikerült összegyűjteni.

A gömöri régió lakosai ma (hétfő) reggel fél órára leállították a szoroskői hegyi hágón áthaladó autóforgalmat, hogy így követeljék az R2-es gyorsforgalmi út mielőbbi befejezését és a szoroskői alagút megépítését. Az akción Bugár Béla, a parlament alelnöke, a Híd elnöke, valamint Érsek Árpád, közlekedési miniszter (Híd) is jelen volt.

Andrej Doležal többek közt ezt a projektet tartotta leállíthatónak a spórolás jegyében, érvként pedig az alacsony forgalmat hozta fel. A Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság (Národná diaľničná spoločnosť/NDS) megszüntette a 2019. december 31-én kiírt versenytárgyalást, arra hivatkozva, hogy hiányzik a hatályos építési engedély, illetve a megvalósítás környezeti kockázatokat hordoz, de gond van a földek kisajátításával, sőt véleményük szerint a 14 kilométeres gyorsforgalmi szakaszt használva mindössze 10 percet nyernének az autósok.

Mindezt máshogy látják a helyiek. „Amennyiben a találkozó nem zárul sikerrel, egy petíciót indítunk annak érdekében, hogy ez a beruházás újra prioritást élvezzen és minél előbb elinduljon a közbeszerzés. A gyorsforgalmi út és az alagút megépítése közvetlenül a Rozsnyói járás 65 ezer lakosát érinti, de távolabbra kell tekintenünk, hiszen ez lenne a megfelelő és a leggyorsabb összekötés a Pozsony-Kassa vonalon. Egyrészt maga a kivitelezés 4-5 éven keresztül biztosítana munkát a helyieknek, de előremozdítaná a befektetők megtelepedését és a turizmus fellendítését is” – fogalmazta meg álláspontját Burdiga Pál, a Híd Kassa megyei képviselője.

Forrás: bumm.sk

Nyitókép: Rozsnyóvidék.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek