Piacbezárások: mi lesz az őstermelőkkel?

Az eszéki Piac Vállalat felügyelete alá tartozó hat piacon a saját termelésű portékájuk árusításából mintegy 700 család él.

A március 22-én a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott határozat bezáratta az összes piacot Horvátországban, köztük az eszékieket is, így 700 család megélhetése került veszélybe. Számos internetes platform indult el az online eladás érdekében, a termelők a közösségi hálókon is kínálják termékeik. Ez persze nem a legjobb megoldás, és a termelők a piacok újbóli megnyitását kérik, természetesen kontrollált feltételek mellett.

A kopácsi Cickai Csaba 20 éve árusít az eszéki felsővárosi piacon, kialakult vevőköre van, az interneten keresztüli rendelést, a házhoz szállításai módszert nem tarja jónak.

– A felsővárosi piacon mintegy 150 termelő árusít, és csak képzeljük el, hogy ezek mind elindulnak Eszék utcáin, és házról házra szállítják a termékeiket. A lakóhelyelhagyási tilalom miatt sem megoldás ez, hiszen naponta kellene engedélyt kérni, de egyéb problémák is felmerülhet. Az emberek szeretik meghatározni, hogy melyik termékből milyent kérnek, kisebbet, nagyobbat stb. A személyes kontaktusokat sem lehetne mindig elkerülni – mondja Cickai Csaba, aki hozzáteszi, szerinte a legjobb megoldás az lenne, ha újra nyitnák a piacokat, kontrollált feltételek mellett. Elmondta azt is, hogy a piacbezárás előtti héten az emberek az új helyzethez alkalmazkodva vásároltak, odafigyeltek arra, hogy ne próbálgassák végig a termékeket, egymástól tisztes távolságban várakoztak, ők pedig mindent megtettek a biztonságos kiszolgálás érdekében.
Cickai Csaba és sokak szerint is a megoldás az lehetne, ha például kétnaponta lenne nyitva a piac, így minden másnap fertőtleníthetnék a területét. Valamint itt is korlátozhatnák a piac területére belépő vásárlók számát. Így véleménye szerint a termelő és a vásárlók is jobban járnának. Ráadásul a piac nem zárt térben van, a vírus sem terjed úgy, mint egy bevásárlóközpontban.

A piacbezárással számos őstermelő megélhetését kockáztatják; és itt nemcsak arról van szó, hogy a beérett portéka, ha nem tudják eladni, a szemétbe kerül, hanem azokról a hatalmas több ezres/százezres beruházásokról, amelyeket a termék előállítására fordítottak.

Csabáék palánta eladásával is foglalkoznak, ezek előállítása nagyon sokba kerül, árusítani április elején kezdték volna, és nem csak eszéki vásárlókra számíthattak, Našice és Županja környékéről is sokan náluk vették meg a szaporítóanyagot.

Elmondta azt is, hogy gondjaikról konzultált Jankovics Róberttel, magyarságunk parlamenti képviselőjével is, aki megígérte, hogy a számos drávaszögi és szlavóniai magyart is érintő nehézségekről tájékoztatja az illetékeseket.

A kopácsi termelő hozzátette azt is, hogy természetesen a piac újbóli megnyitásáig mindent megtesznek azért, hogy megoldják a házhozszállítást.

forrás: KMS
Nyitókép: kepesujsag.com


Hasonló cikkek