Picasso lánya kilenc művet ajándékozott egy francia múzeumnak

Picasso 50 ezer műalkotást hagyott hátra, amikor 1973-ban elhunyt. A spanyol művésztől a párizsi Picasso Múzeum rendelkezik a legnagyobb gyűjteménnyel, amely most újabb alkotásokkal bővült. Picasso legidősebb lánya, Maya Ruiz-Picasso kilenc művet adományozott a múzeumnak, amellyel kiegyenlítheti a kötelező örökösödési adót. Egy 1970-es törvény alapján, az államnak nagy értékű művészeti vagy történelmi tárgyak ajándékozása során, az adományozó mentesül bizonyos adók befizetése alól.

Az adományozott művekkel hat festmény, két szobor és egy vázlatfüzet kerül a múzeum tulajdonába. A legrégebbi alkotás 1895-ből való, amely Picasso apját ábrázolja. Egy másik, Gyermek egy nyalókával ül a szék alatt című festmény, magát Maya Ruiz-Picassót ábrázolja kislányként.

Picasso sokat utazott Párizsba karrierjének korai szakaszában, ahol a galeristák éltek is a lehetőséggel, hogy vásároljanak tőle. Franciaország végül az egyik legértékesebb helyszínné vált életében, ahol idejének nagy részét töltötte. A múzeumot 1985-ben alapították a művész alkotásainak, ahol a művek széles választéka Picasso 1895-1971 közötti alkotói periódusaiból származnak.

Az adományozott műalkotásokat 2022 áprilisától mutatják be a nagy közönségnek. A kilenc alkotás együttes értékét nem közölték, azonban Picasso alkotásai rendre milliókért kelnek el, és az aukciókon is ő az egyik legkeresettebb művész.


Hasonló cikkek