Pihenés és szórakozás a Fekete-víz partján Felvidéken

Nemcsak a pihenni vágyók számára ideális hely az Ekopark Relax, hanem óvodai, iskolai csoportok kirándulóhelye is lehet, de kisebb családi rendezvények, lakodalmak megtartására is alkalmas. A közeljövőben csónakázásra is lesz lehetőség.

A régi szenci útról Nagyfödémes felé letérve a Fekete-víz hídján áthajtva az út jobb oldalán láthatjuk az Ekopark Relax tábláját. Onnan néhány 100 méterre található a folyópart mentén kialakított létesítmény, egy csendes oázis, ahol közel kerülhetünk a természethez, ugyanakkor nem vagyunk teljesen elzárva a civilizációtól. 

A tulajdonos célja, hogy a gyerekek ugyanazt átélhessék, amit ő gyermekkorában: megismerni, megfigyelni az itteni élővilágot, horgászni, rákászni, csónakázni, a természetben lenni. Ezért ingyenes a belépés és a parkolás, a horgászok pedig egy jelképes összegért horgászhatnak a víz teljes szakaszán.

A parkhoz egy kisebb állatkert is tartozik, ahol több mint 50 fajta állatot lehet megfigyelni, például kengurut, vaddisznót, többféle szarvast, nyulat, madarat, és egy igazi különlegességet, a Dávid-szarvast. Évente 150–200 fácánt nevelnek fel és engednek szabadon a területen. Hinták, játszótéri elemek, röplabdapálya, táborozóhelyek, grillezők és tábortűz várja a látogatókat. Nincsenek betonozott utak, az állatok többnyire fából készült kerítéssel, karámokkal vannak elrekesztve. A park része egy arborétum is, ahová korábban 3000 különböző növényt ültettek ki. A természetes környezet alakításába besegítenek, de nem avatkoznak bele.

Az étteremben 40-50 személyre tudnak főzni, és lakodalmakat, családi rendezvényeket tartanak. A jövőben szálláshelyek kialakítását tervezik, így akár többnapos kirándulást is lehet majd szervezni. Egyelőre csónakázni még nem lehet, de jövőre ez is elindul. Vízibicikli azonban nem lesz, túl nagy zajt csap, ami zavarná az állatokat.

A Fekete-víz ezen szakaszán 27 sziget van, rengeteg madár fészkel itt. A vízben az édesvízi halak összes fajtája megtalálható. A debreceni születésű Erdélyi Pupa Balázs díjazott útifilm- és horgászfilmrendező készített itt több filmet a pecatúrájáról.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek