Piros riasztás több járásban – elérte hazánkat a szélvihar

Több járásra másod- és harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délelőtt a várható óránkénti 100 kilométeres erősségű széllökések miatt – adta hírül az MTI. A katasztrófavédelem azt kéri, hogy senki ne tartózkodjon a szabadban az érintett területeken. 

Több észak-nyugati járásban harmadfokú (piros), az ország középső területein – így a fővárosban is – valamint Észak-Dunántúlon másodfokú (narancs) riasztás van érvényben. Legmagasabb fokú riasztás lehet a nap folyamán Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, valamint Veszprém megyében. Szabolcs-Szatmár megyében elsőfokú, a többi megyében másodfokú a figyelmeztetés.

Az országszerte északnyugatira forduló szél erősen viharossá fokozódik, helyeként elérve az óránkénti 100 kilométeres sebességet. A Dunántúl északi és középső területein, valamint a középső országrészben akár 110-125 kilométer/órás, a Dél-Alföld térségében 110 kilométer/órás vagy afeletti széllökések is előfordulhatnak sík területeken, míg a Balatonnál a széllökések erőssége elérheti az óránkénti 140 kilométeres sebességet is. A front mentén villámlásokra is számítani lehet. Az éjszaka folyamán előfordulhatnak még viharos széllökések, hétfőn már csak az Észak-Dunántúlon lehet számítani 70-80 km/órás szélre.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy az érintett területeken senki ne tartózkodjon a szabadban, valamint mindenki figyelje a hatóságok közleményeit. A katasztrófavédelem VÉSZ alkalmazásának használatával tájékozódhatnak az aktuális időjárási helyzetről, szükség esetén pedig a 112-es segélyhívószámon kérhetnek segítséget.

Kiemelt kép: pixabay.com

 


Hasonló cikkek