Plágium miatt kizárták A Dal 2019 egyik döntősét

Beigazolódott a plágiumgyanú Petruska dalával kapcsolatban, mellyel bejutott A Dal 2019 döntőjébe.

A szakmai állásfoglalás után kizárták a versenyből, helyette Oláh Gergő versenyezhet a fináléban.

A Dal második elődöntőjének végén a műsor házigazdája bejelentette, hogy az egyik döntőbe jutott produkcióval kapcsolatban felmerült a plágiumgyanú. Amint a műsor készítőinek tudomására jutott a vád, azonnal elkezdték kivizsgálni az esetet, de az adás végéig, az idő rövidsége miatt nem érkezett meg a hivatalos szakmai és jogi állásfoglalás. Mivel a készítők számára a verseny tisztasága és a szabályok betartása a legfontosabb, ezért csak reménykedni lehetett abban, hogy a plágiummal kapcsolatos megkeresés nem más, mint egy rosszindulatú, sértett ember zavarkeltési szándékú manipulációja – közölte közleményben az MTVA sajtóosztálya.

Hozzátették: az elmúlt években felmerült már A Dalban egyes produkciók kapcsán, hogy plagizáltak, de eddig egy olyan eset sem volt, ahol egyértelműen bebizonyosodott volna a plágium gyanúja. Ennek végső biztosítéka talán, hogy a versenyzők minden évben aláírnak egy nyilatkozatot, melynek az egyik pontja kifejezetten erre az esetre súlyos pénzügyi büntetést helyez kilátásba.

A műsorkészítői csapat mindezek után sajnálattal olvasta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettesének és nemzetközi tekintélyű szakértőjének vasárnap érkezett szakmai állásfoglalását Petruska dalával kapcsolatban.


Hasonló cikkek