Politikai kampány a Sapientia tanévnyitóján

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke mai nyilatkozatában a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem évnyitóján történtekre reagált az egyetemalapító egyházi elöljárók közösségének tagjaként.

Az elnöki sajtóiroda által október 8-án, Nagyváradon kiadott állásfoglalás a következőképpen szól:

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem évnyitójára nemcsak hogy meghívást kapott Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, hanem leplezetlen kampányolási célzattal még szóhoz is juttatták őt. Egyenesen visszataszító az a mód, ahogy Tonk Márton dékán a pártelnököt felkonferálta: „Míg a BBTE román tagozatának évnyitóját Románia jelenlegi államelnöke, Klaus Iohannis tisztelte meg jelenlétével, addig a Sapientia EMTE ünnepségét az ország következő államfője, Kelemen Hunor tiszteli meg ünnepi beszédével.” Legfeljebb abban adhatunk igazat a dékán úrnak, hogy Kelemen Hunor elnök úr – mutatis mutandis – egyazon súlycsoportba és „műfajba” tartozik Klaus Iohannis kisebbségi államelnökkel.

Joggal tevődik fel a kérdés: pártsemleges magyar egyetemünk évnyitóján milyen alapon tart szónoklatot a román utódkommunistákkal időről időre elvtelen szövetségre lépő RMDSZ-pártelnök?! Vele szemben más magyar pártok vezetőit se meg nem hívták, se meg nem szólaltatták a rangos rendezvényen.

Emlékezetre méltó, hogy 1999-2000-ben erdélyi magyar történelmi egyházaink akkori vezetői – érseke és püspökei – hozták létre a Sapientia Alapítványt, illetve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet – éppenséggel az RMDSZ elhibázott felsőoktatási politikájának korrekciójaképpen és gáncsoskodó magatartása ellenében, Orbán Viktor miniszterelnök hathatós támogatásával.

Tudnivaló, hogy az RMDSZ csak utóbb „sorakozott fel” a Sapientia mellett, annak a közismert opportunista elvnek megfelelően, hogy: „amit nem tudsz megakadályozni, annak állj az élére”. Ráadásul a Sapientia akkreditációjának a kiadós késedelme miatt – közvetett vagy közvetlen módon – az RMDSZ akkori parlamenti nómenklatúráját szintén komoly felelősség terheli.

Erőszakos megszüntetésének 100. évfordulóján keserű érzésekkel idézzük fel az egykori kolozsvári magyar tudományegyetem emlékét. Mi, magyarok nem tudunk együtt ünnepelni a kisebbségi jogokat megtagadó Klaus Iohannis államfővel.

A Sapientia EMTE és a Partiumi Keresztény Egyetem a közösségi jogainkon alapuló magyar nyelvű egyetemi oktatás örökségét hivatott tovább vinni, ami olyan nemzeti ügynek számít, mely fölötte áll minden önös pártérdeknek.

Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS)


Hasonló cikkek