Porosenko pártelnökként folytatja a politikai pályafutását

Az Európai Szolidaritás néven nemrég újjáalakult pártja kongresszusán egyhangúan választotta elnöknek Petro Porosenko volt államfőt.

Petro Porosenkót, a legutóbbi elnökválasztás nyomán hivatalából távozott volt ukrán államfőt választotta meg elnökévé pénteken tartott kongresszusán a nemrég Európai Szolidaritás néven újjáalakult pártja. A döntést a küldöttek egyhangúlag hozták meg.

A kongresszuson részt vett Andrij Parubij házelnök és Irina Herascsenko parlamenti alelnök is. Utóbbi felszólalásában Vlagyimir Putyin orosz elnököt “eszelősnek” nevezte.

Porosenko a kongresszuson mondott beszédében nem szerénységgel próbálta lenyűgözni közönségét: kijelentette, hogy ötéves elnöksége alatt többet tett az országért, mint amennyit elődei tettek egy negyed évszázad alatt. Szavai szerint az Európai Szolidaritás nem azért indul a parlamenti választáson, hogy ellenzéki párt legyen, hanem azért, hogy győzzön.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása szerint a rendezvényen kevés parlamenti képviselő volt jelen, ám annál több civil aktivista vett azon részt.

A párt a május 24-i kongresszusán döntött a névváltoztatás mellett, és jelentette be, hogy ezzel az új névvel indul a július 21-re kiírt, előre hozott parlamenti választáson.

Porosenko – miután alulmaradt riválisával, Volodimir Zelenszkijjel szemben, aki az elnökválasztás április 21-i második fordulójában legyőzte őt a szavazatok több mint 73 százalékának megszerzésével – több ízben is közölte, hogy az államfői posztról való távozás után sem hagy fel az aktív politizálással, és indulni készül a következő parlamenti választáson.


Hasonló cikkek