Portugál kezdeményezéshez csatlakozott Debrecen

Faro EKF-pályázata mellé állt a Kálvinista Róma?

Debrecen is csatlakozott a portugál Faro városa által létrehozott Europe at Home elnevezésű nemzetközi művészeti projekthez, amelyben immár ötven európai művész dolgozza fel a pandémia okozta elszigeteltség élményét – közölte a városháza sajtószolgálata szerdán az MTI-vel.

„A Europe at Home projekt különböző európai városokat kapcsol össze egy közös művészeti nézőponton keresztül, ami nem más, mint a pandémia okozta társadalmi elszigeteltség” – írták, jelezve, hogy a programban Váczi Lilla médiaművész és Áfra János költő, író képviseli Debrecent, amely 25. városként csatlakozott a kezdeményezéshez. Debrecen csatlakozásával az online kiállítás 25 partnervárosra és 50 művészre bővült.

Faro szeretne 2027-ben lesz Európa egyik kulturális fővárosa lenni. A szervezők úgy döntöttek, hogy európai városokat hívnak meg azért, hogy megörökítsék a közelmúlt példátlan történéseit egy fotóművész lencséjén és egy író szavain keresztül – tartalmazza a közlemény.

A művészek munkáinak eredményét az europeathome.eu oldal mutatja be, ahol a látogató nemcsak az alkotásokhoz fér hozzá, hanem a résztvevő városokról és művészekről is kaphat információt. A projekt olyan városokat tömörít, ahol a kultúra kiemelt szerepet kap, a részvétel egyetlen feltétele a projekt mottójával történő azonosulás: „képesek leszünk-e újraindulni és egymás felé fordulni, együtt a bizonytalanságban kreatív és optimista módon”.

A projektben Magyarországról három város, Debrecen mellett Pécs és Veszprém vesz részt – jelezték.

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek