Potápi: a kárpátaljai magyarság megmutatta az erejét

Ukrajnában a választópolgárok közel 38 százaléka vett részt a vasárnapi önkormányzati választásokon, ez 10 százalékkal marad el a 2015-ös szinttől. A kárpátaljaiak aktívabbak voltak, a szavazásra jogosultak majd 42 százaléka járult az urnákhoz.

A vártnál is jobban teljesített a két kárpátaljai magyar párt a Beregszászi kistérségi választáson, derül ki a városi tanács által közölt részleges adatokból. A nem hivatalos eredmények szerint a megyei tanács magyar frakciója is erősebb lehet a korábbinál.

A nem hivatalos adatok alapján  a KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párt listája a voksok 36,35 százalékát szerezte meg, míg az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt közel 20 százalékot szerzett a Beregszászi kistérségben. Amennyiben érdemben nem változnak a viszonyok, abban az esetben a két magyar párt abszolút többséghez juthat a közgyűlésben.

Rajtuk kívül a Nép szolgája (8,36 százalék), az Európai Szolidaritás (7,38 százalék), Andrij Baloga pártja (5,56 százalék) és a Ridne Zakarpattya (5,40 százalék) kerülhet be a kistérségi önkormányzatba.

A két magyar párt által támogatott Babják Zoltán hatalmas fölénnyel lett a Beregszászi kistérség polgármestere.

A jelentős ellenszél ellenére a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) sikeresen szerepelt a vasárnapi helyhatósági választásokon” – nyilatkozta Brenzovics László, a szövetség elnöke az ungvári TV21-nek.

Brenzovics László kiemelte, Nagydobronyban, Tiszapéterfalván, Nagyeregen, Visken is a KMKSZ támogatottjai vezetnek. A politikus úgy véli, hogy minden olyan területen, ahol jelentős számú magyar él, jelen lesznek az önkormányzatokban.

A kárpátaljai magyarság megmutatta az erejét – fogalmazott Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár az ukrajnai önkormányzati választásokat értékelő közösségi posztjában.


Hasonló cikkek