Pozitív zárás az európai tőzsdéken

Néhány kivétellel indexnyereséggel zártak szerdán a főbb európai értékpapírpiacok.

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,18 és 0,11 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,32 százalék emelkedést mutatott.
Londonban 0,14 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index a még nem hivatalos záróadatok alapján. A frankfurti DAX index 0,59 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,22 százalékkal emelkedett. Madridban 0,12 százalék, Milánóban 0,48 százalék indexemelkedéssel fejezte be a szerdai kereskedést a tőzsde.
Az Irán és az Egyesült Államok között eszkalálódó feszültség világszerte nyomot hagyott a tőzsdei árfolyamokon. Az európai tőzsdék némelyike azonban a gyenge nyitás után nap közben már nyereségbe billent, enyhültek ugyanis az aggodalmak a tőzsdei befektetők körében a katonai konfliktus közvetlen veszélyét illetően.

Az árfolyamok szerdai pozitív korrekciójához makrogazdasági bizalomjavító tényezők is hozzájárultak. Elemzők által vártnál némileg nagyobb mértékben javult ugyanis a decemberi gazdasági hangulat az euróövezetben az Európai Unió gazdasági és pénzügyi főigazgatósága (DG EcFin) szerdai jelentése alapján. Az összesített mutatón belül a nagyobb tagországok közül Németország és Olaszország indexe is javult, a francia viszont romlott.
A részvényárfolyamoknál is nagyobb áringadozáson esett át a világpiaci olajár az amerikai-iráni katonai konfliktus kockázatai miatt, ami veszélybe sodorhatná a világ olajfelhasználásának 20 százalékát fedező olajszállításokat a térségből.

Annak ismeretében azonban, hogy a térségben tartózkodó amerikai erők ellen intézett iráni megtorló csapások nem érintették az olajipari infrastruktúrát, az olajpiaci befektetők aggodalma alábbhagyott. Szerdán a reggeli órákban négy és fél százalékos olajár-emelkedésre is volt példa emiatt, a nap folyamán azonban az olajárak már lefelé korrigáltak a globális kereskedelemben.
Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj 1,90 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 66,97 dolláron, a WTI pedig 2,34 százalékkal alacsonyabban, 61,23 dolláron.
A Brent 71,75 dolláron, a WTI 65,85 dolláron is állt korábban nap közben, ami a Brent esetében szeptember, a WTI esetében pedig április óta elért legmagasabb árat jelenti.
Az arany ára szerdán a korai órákban 1600 dollár felett is állt, hét éve az első alkalommal. Az európai kereskedési idő végére azonban az arany spot ára már 0,20 százalékkal unciánként 1570,72 dollárra csökkent.
Az eurót 0,34 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1113 dolláron.


Hasonló cikkek