Pozitívak az építőipari vállalkozások idei várakozásai

A magyar építési vállalkozók hazai és nemzetközi érdekképviseletének ellátásáért felelős szervezet, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) nemrégiben az ágazatban tevékenykedő vállalkozások aktuális gazdasági helyzetének feltérképezésére vonatkozóan készített felmérést. Ennek megállapításai alapján az ágazatban termelésnövekedés várható, bár mértéke jóval el fog maradni a tavalyihoz képest. Ez számos nehezítő körülménynek köszönhető, de az érintett vállalkozások ezek ellenére is bizakodóak.

Az ÉVOSZ a tagszervezeteinek és a piacon jelen lévő további jelentős építőipari vállalkozásoknak feltett kérdései alapján megállapította, hogy 2020-ban 5-7%-os termelésnövekedésre lehet számítani az ágazatban, szemben a tavalyi 21,7%-os emelkedéssel. A megkérdezett 400 cég visszajelzései alapján az is látható, hogy tavaly a vállalkozások 61%-ánál az értékesítés nettó árbevétele nőtt, azonban év végére már markánssá vált a lassulás, köszönhetően annak, hogy visszaesett az uniós támogatások hatása. A felmérésben részt vevő vállalkozások szerint ez a lassuló tendencia a jövőben is folytatódni fog.

A megkérdezett cégek esetén az előző évihez képest jelentősen elmaradó termelésnövekedést az is okozhatta, hogy a szerződésállomány év végére elmaradt a tavalyihoz képest, különös tekintettel az egyéb építményekre, amely esetben közel 20%-os csökkenés volt tapasztalható.

Vannak olyan válllakozások is (mintegy 10%), amelyeknél az idei rendelésállomány meghaladja a kapacitást, ez különösen a lakásépítő vállalkozásoknál érzékelhető.

Az ÉVOSZ további megállapítása a megrendelésekhez kapcsolódóan, hogy a korábbi időszakokhoz képest valamivel nagyobb arányban fizettek késedelmesen a megrendelők. Jó hír, hogy megkérdezetteket tekintve a tartozások 95%-a behajthatónak mondható. További pozitívum az ágazatban jellemző lánctartozások folyamatos csökkenése, amelynek mértéke jelenleg mintegy 200 milliárd forint.

A felmérés szerint az érintett vállalkozások megrendeléseinek 60%-át pedig közmegrendelések, 40%-át magán megrendelések teszik ki. A jövőt tekintve a fenti arány közmegrendelések irányába történő elmozdulását prognosztizálják a válaszadók.

A szakemberhiány az ágazatban általános probléma: a válaszadó cégek 94%-a említette ezt a problémát, hozzátéve azt is, hogy nehézséget okoz számukra a munkaerő megtartása is, amelyet bérfejlesztéssel próbálnak kezelni.

A költségeket tekintve a vállalkozások szerint 2020-ban az élőmunka ára, ezzel párhuzamosan az anyagmentes alvállalkozó díjak emelkedése lesz a legnagyobb mértékű. A válaszadók szerint az építőanyagok, a fuvardíjak és az építőgépek bérleti díja 6-7%-kal, az inflációs várakozásokat meghaladóan növekszik majd.

Horváth Ágnes

Nyitókép: magyarepitok.hu


Hasonló cikkek