A hétvégén ismét megelevenedik a szlovák főváros koronázó múltja

Már zajlik a Pozsonyi Koronázási Napok, mely péntektől vasárnapig (augusztus 14- 16.) tart. A szervezők olyan programokkal várják az érdeklődőket, mint a koronázási menet, a koronázási koncert a Szent Márton-dómban és a koronázási városnézések. Megnyitják a városfalakat is, és ismét megtekinthető lesz a Pozsonyban 1563 és 1830 között megkoronázott 10 király, egy királynő és 7 királyné portréiból összeállított kiállítás.

A koronázási napok egész ideje alatt ingyenes tematikus városnézésekkel várják a helyieket és a turistákat. Az idegenvezetők a koronázási menet útvonalát és a koronázási ünnepségekhez kötődő legfontosabb helyeket fogják bemutatni az érdeklődőknek szlovák, magyar, angol és német nyelven.

Szombaton (augusztus 15.), 15:00-tól a koronázási menet előfutáraként egy kisebb kosztümös csapat vonul végig Pozsony történelmi városközpontján. A 40 perces műsor része lesz több kisebb bemutató – tőrpárbaj, dobolás, zászlóforgatás, nézők megkoronázása. 19:30-kor veszi kezdetét a koronázási koncert a Szent Márton-dómban.

A rendezvénysorozat fő látványossága a vasárnapi koronázási menet lesz, mely 14:00-kor indul a várból, majd a Védcölöp úton (Palisády), a Vár úton (Zámocká ulica), a Káptalan (Kapucínska), a Mihály (Michalská), a Ventur (Ventúrska), az Úri (Panská) és a Halászkapu utcán (Rybárska brána) keresztül vonulva a Fő térre (Hlavné námestie) fog megérkezni. Az idei Pozsonyi Koronázási Napokon II. Mátyás megkoronázásáról elevenítik fel.

Az első, Pozsonyban megkoronázott uralkodó Habsburg Miksa volt. A koronázások dicső korszaka V. Ferdinánd megkoronázásával ért véget Pozsonyban. A mai fővárosban koronázták magyar királynővé Mária Teréziát is 1741. június 25-én.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek