Pozsony Brüsszelt nógatja a vakcinák miatt

Úgy tűnik, egyre több államfőnek szúr szemet a brüsszeli bürokrácia lassúsága.

A koronavírus okozta megbetegedés elleni új vakcináknak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) általi gyorsabb jóváhagyását szeretné Igor Matovic szlovák miniszterelnök, aki ezt a véleményét közösségi profilján tette közzé kedden. A szlovák kormányfő ezzel a bejegyzésével Christa Wirthumer-Hochénak, az EMA igazgatótanácsa vezetőjének arra a közleményére reagált, amelyben azt ajánlotta az Európai Unió (EU) tagországainak, hogy egyelőre ne használják az orosz Szputnyik V vakcinát.

„Mindannyian örülnénk annak, ha önök az EMA-ban a következő hónapok során napi 24 órásra és heti hétnaposra változtatnák a munkaidejüket, és így az új vakcinák jóváhagyása nem három hónapot, hanem csak három hetet venne igénybe. Ugyanis a tét az élet, és nem egy” – idézte Igor Matovic bejegyzését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

 Christa Wirthumer-Hoche vasárnap az osztrák ORF televízió egyik vitaműsorában mondta azt, nem ajánlja, hogy az EU tagországok szükséghelyzeti engedélyeket adjanak a Szputnyik V használatára, amíg az oltóanyagnak az EMA által a múlt héten megkezdett jóváhagyási folyamata véget nem ér. Az orosz vakcina gyártója az EMA tisztségviselőjének kijelentésére reagálva megkérdőjelezte az uniós szervezet pártatlanságát, és bocsánatkérésre szólította fel a nyilatkozót.

Szlovákia a múlt héten magyar segítséggel kétmillió adag koronavírus elleni orosz vakcinát vásárolt. A beszerzést bírálták a négypárti szlovák kormánykoalíció liberális pártjai és a liberális államfő is. Igor Matovic ugyanakkor kiállt az orosz vakcina beszerzése mellett, és pénteken nyilvánosan köszönetet mondott Magyarországnak, hogy segítséget nyújtott országának a Szputnyik V orosz oltóanyag beszerzéséhez.

V4 Panoráma | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek