Pozsony szerint a magyar kormány elállt attól a szlovákiai termőföldvásárlási szándékától

Még el sem indult a magyar kormány szlovákiai földvásárlása, Pozsony már élesen tiltakozott ellene, amire Budapest elállt ettől a szándékától, állítja a szlovák külügy.

„A magyar külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter (Fidesz) arról tájékoztatott engem, hogy Magyarország kormánya visszavonta azt a határozatát, amely a környező országokban való földvásárlásról szólt” – mondta Ivan Korčok (SaS-jelölt) szlovák külügyi tárcavezető. Arról is beszélt, ez a szlovák fél erre vonatkozó kérése után történt. „Orbán Viktor kedden egy levelet küldött Eduard Hegernek, amelyben értesítette őt erről a döntésről” – tette hozzá a szlovák külügyminiszter.

A magyar kormány még júliusban döntött arról, létrehozza az ún. Termőföld Magántőkealapot. A szlovák külügy szerint ezt a döntést vonták most vissza. Az alap keretösszege 400 millió euró lett volna, azzal, hogy ebből 280 millió eurót a magyar állam a központi költségvetése terhére fordított volna.

Korčok bízik abban, hogy belátható időn belül a magyar külügyminisztertől választ kapnak azokra kérdéseikre, hogy

Magyarország milyen célból vásárolt szlovákiai műemlék épületeket például, emellett elsősorban a szlovákiai magyar oktatási célokra és a vállalkozások számára nyújtott magyarországi támogatások részleteit szeretnék megtudni.

Michal Šimečka (Progresszív Szlovákia/Renew Europe), aki a megválasztása után arról beszélt, az uniós parlamentben a képviselet nélkül maradt szlovákiai magyarok ügyét is felvállalja, úgy látja, a magyarországi támogatásokkal Budapest beavatkozik Szlovákia belügyeibe. Šimečka rámutat, Dél-Szlovákiába a pozsonyi kormánynak kellene pénzt befektetnie.

Monika Beňová (Smer/Szocialisták és Demokraták) szerint vagy a szlovák hírszerzés nem végzi jól a feladatát, vagy a külügy nem veszi komolyan a titkosszolgálati információkat.

A magyar kormány, a szlovákiaiakhoz hasonlóan, az erdélyi gazdákat is támogatja, amit a romániai kabinet 2019-ig szó nélkül tűrt. Ekkor azonban Bukarest jelezte, nem egyezik bele, hogy a magyar kormány Erdélyben mezőgazdászokat támogasson.

Forrás: ujszo.com

 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek