Premier a Zenthe Ferenc Színházban, koronavírus idején

Lakatos Kati

Hosszú idő után – és szigorú óvintézkedések mellett -, szeptember 18-án újra megtelt a salgótarjáni színházterem lelkes nézőkkel. Gyárfás Miklós Tanulmány a nőkről című zenés vígjátékának bemutatója márciusban lett volna a Zenthe Ferenc Színházban, azonban a vírushelyzet kialakulása miatt halasztásra volt szükség. A zenés vígjáték így a koronavírus-járvány második hullámában elinduló 2020/2021-es évad nyitányává avanzsált elő.   

A Zenthe Ferenc Színház ezelőtti, utolsó premierjét januárban láthatta a nagyközönség, Mikó István rendezésében a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabot. A nyolchónapos színházmentes, a kultúrakedvelők számára igencsak ínységes időszak most lezárult. A második hullám miatt óvintézkedéseket kellett bevezetnie a társulatnak, mégis nagy érdeklődés övezte a szeptember 18-i premiert. Sokszori visszataps, ujjongások, hatalmas kacajok és a nevetéstől könnyes szemek csillogtak a Tanulmány a nőkről előadás végén. A nagyszerű színészi játék és a fergeteges szórakoztatás ráadása volt az estének. Kis Domonkos Márk, Jászai Mari-díjas rendező állította színpadra a produkciót, aki korábban már a Pillantás a hídról című Arthur Miller drámát is színpadra vitte Salgótarjánban.

Tanulmány a nőkről. Fotó: MTI/Komka Péter

A bérletes közönség most a premierek után megszokott állófogadás helyett – amely a koronavírus terjedése miatt nem volt megtartható – ajándékcsomagot kapott, amely egy „színházba járós”, fekete maszkot is tartalmazott. A maszk viselés ugyanis ezekben az időkben alapkövetelmény a nézőtéren. A Zenthe Ferenc Színház – mint más intézmények is – csak úgy látogatható, ha a közönség betart bizonyos higiéniai és biztonsági szabályokat.  Ilyen a maszk viselése, a védőtávolság betartása, a kézfertőtlenítés és az is, hogy csak egészségesen menjenek színházba az érdeklődők. A szűrés érdekében érintésmentes lázmérést is bevezettek az intézményben.

A Társulat nem csak a salgótarjáni székhelyén járul hozzá a kulturális élet fellendítéséhez. Nógrád megye több városában is színházat teremtenek azzal, hogy a települések művelődési központjaiban bérletes sorozatokat visznek színre. Szeptember 21-én Szécsényben mutatták be Osztrovszkij klasszikusát, az Erdőt. 

 

 


Hasonló cikkek