Premier előtti vetítést nyerhetnek a diákok az Örök tél című film játékán

Az Örök tél című film alkotói online történelmi vetélkedőt hirdetnek középiskolás diákok számára, akik iskolai premier előtti vetítést is nyerhetnek.

Jövő év februárjában mutatja be új történelmi drámáját, a Félvilág és A berni követ alkotópárosa Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró. Az Örök tél című film a szovjet Gupvi táborok elhallgatott világába vezeti be a nézőt, ahol csaknem 250 ezer magyar szenvedett a 2. világháború után.

   A bemutató előtt az alkotók egy online történelmi játékra hívják a 14-18 éves diákokat, akik így jobban megismerhetik ezt a tanórákon kevésbé kibontott korszakot – olvasható az akció kommunikációjával megbízott ügynökség közleményében.
A 2. világháború végén a győztes Szovjetunió katonai- és belügyi szerveinek foglyaként kétszázötvenezer férfit és nőt hurcoltak Magyarországról a Gulag és Gupvi kényszermunkatáborokba. Akik évekkel később hazatérhettek a rabságból, nem beszélhettek szabadon a velük történtekről, így a magyar történelem fenti korszakáról a legtöbben még mindig nagyon keveset tudnak. A játék célja, hogy a diákok érdeklődését felkeltsék és ismeretanyagukat bővítsék a téma iránt.
A háromfordulós online vetélkedőre osztályok nevezhetnek. A kérdések többsége tesztjellegű, négy lehetséges válasz közül kell kiválasztani a helyes megoldást. Leíró, esszé szöveget csak az utolsó forduló végső kérdése fog igényelni.
A három forduló után a legtöbb jó választ adó első három osztály díja az iskolájukban szervezett privát vetítés lesz, valamint a versenyben részt vevő diákok a film limitált kiadású DVD változatát is megkapják. A győztes osztályokat felkészítő tanárok munkáját a film limitált kiadású DVD anyagával, valamint az alkotás díszkiadványával köszönik meg az alkotók. A kötet a filmről szóló érdekességek mellett a történelmi korszakba is betekintést enged a túlélők szemén keresztül.

Az online vetélkedőre a www.oroktel.hu oldalon lehet regisztrálni december 28-ig. A háromfordulós játék a Gulág Emlékbizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával január elsején kezdődik.

 

Vélemény, hozzászólás?