Premiert tartottak a miskolci színházban

Ábrahám Pál Viktória című nagyoperettjét mutatta be a teátrum péntek este. Az Oroszországban, Japánban és Magyarországon játszódó történetet Béres Attila állította színpadra, aki a Budapesti Operettszínházban korábban már sikert aratott a produkcióval.

Eperjesi Erika (Viktória szerepében) és Kincses Károly PTV Fotó: Vona Ildikó
Eperjesi Erika (Viktória szerepében) és Kincses Károly
PTV Fotó: Vona Ildikó

A Viktória cselekménye arról szól, hogy a szerelem valóban mindent legyőz: háborút, fogolytáborokat, országhatárokat, egymástól távol töltött, hosszú éveket. Bár a szerző, Ábrahám Pál neve hallatán mindenkinek elsősorban a Bál a Savoyban című revüoperett jut eszébe, a Viktóriában is rengeteg közismert sláger csendül fel (pl. 32-es baka vagyok én, Pardon Madame, Honvéd Banda szól a Stefánián, Good Night, Ahol az ember fölmászik a fára, ott van Budapest).

Jelenet a miskolci előadásból PTV Fotó: Vona Ildikó
Jelenet a miskolci előadásból
PTV Fotó: Vona Ildikó

Nagyon érdekesen keverednek a szerző műveiben a különböző zenei motívumok, a magyar népzene és az amerikai dzsessz – mondta Béres Attila rendező.   Darabjaiban két táncoskomikus és két szubrett van a primadonna és a bonviván mellett, így még több humorra adnak lehetőséget ezek az operettek.

Viktória (Eperjesi Erika) és Koltay kapitány (Dolhai Attila) PTV Fotó: Vona Ildikó
Viktória (Eperjesi Erika) és Koltay kapitány (Dolhai Attila)
PTV Fotó: Vona Ildikó

A Miskolci Nemzeti Színház társulatában olyan színművészek formálják meg a Viktória karaktereit, akik meg tudják mutatni, hogy mennyi réteg van valójában egy operettben. Nem sztereotípiákban gondolkodunk, hanem kidolgozott, élő figurákat látunk a színpadon – hangsúlyozta a rendező.

2013-ban mutatták be Béres Attila rendezésében a Viktóriát a Budapesti Operettszínházban. Lőrinczy György főigazgató most a miskolciak rendelkezésére bocsátotta a fővárosi előadás összes díszletét és jelmezét.

Jelenet az előadásból (km.Jancsó Dóra, Osváth Tibor, Varga Andrea, Eperjesi Erika, Rózsa Krisztián, Kincses Károly) PTV Fotó: Vona Ildikó
Jelenet az előadásból (km.Jancsó Dóra, Osváth Tibor, Varga Andrea, Eperjesi Erika, Rózsa Krisztián, Kincses Károly)
PTV Fotó: Vona Ildikó

A Viktória címszerepében Eperjesi Erikát láthatja a közönség. A művésznő elárulta: nagyon megszerette az előadást.

– Bár a dalokat korábban is ismertem, még soha nem játszottam, sőt nem is láttam ezt a darabot. A próbák alatt viszont a kedvencemmé vált. Viktória más karakter, mint amilyeneket eddig játszottam: komolyabb, határozottabb, a fájdalmait magába záró nő. Jó érzés átélni most azokat a mélyebb érzéseket, amelyek számomra alapvetőek, de olykor a hétköznapokban háttérbe szorulnak, mint például az elkötelezettség, a becsület, a kitartás – mondta Eperjesi Erika. – Nagy hangsúlyt fektettük arra is a próbák során, hogy a zenés részek közti jelenetek is erősek legyenek, megállják a helyüket akár egy prózai darabban is. Igazi mélységet, igazi drámát sugároz ez az előadás, és nem csak a zenéjében.

Koltay kapitányt Dolhai Attila, a két táncoskomikust Somhegyi György és Rózsa Krisztián alakítja, a főbb szerepekben látható többek közt Jancsó Dóra, Varga Andrea, Kincses Károly, Kokics Péter. Közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház zenekara és énekkara, vezényel: Cser Ádám.

A férfi főszereplők: (b-j) Somhegyi György, Dolhai Attila, Kincses Károly, Kokics Péter PTV Fotók: Vona Ildikó
A férfi főszereplők: (b-j) Somhegyi György, Dolhai Attila, Kincses Károly, Kokics Péter
PTV Fotók: Vona Ildikó

Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek