Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Prémium minőségű tej termelésére képes állatállományt tenyésztene ki a Bóly Zrt.

Prémium minőségű tej termelésére alkalmas szarvasmarha-állomány tenyésztéstechnológiájának kifejlesztésén dolgozik a Bóly Zrt.

Prémium minőségű tej termelésére alkalmas szarvasmarha-állomány tenyésztéstechnológiájának kifejlesztésén dolgozik a Bóly Zrt. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa csaknem 800 millió forintos kormányzati támogatással.

    A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt. MTI-hez eljutatott közleménye szerint a támogatás révén a következő három évben ipari A2 tej termelésének fejlesztését tervezik molekuláris biológiai és innovatív biotechnikai eszközök alkalmazásával.
A közel 600 főt foglalkoztató Bóly Zrt. az MTI érdeklődésére közölte: olyan új, üzletileg hasznosítható tenyészállatok, szaporítóanyagok és nyerstej előállítása válik lehetővé a programmal, amelyek a jövőben elősegíthetik az árbevétel és a jövedelmezőség növelését, így a vállalat további fejlődését és a munkahelyek megőrzését.

A közlemény szerint az elmúlt években jelentősen felértékelődött, s egyre nő a piaci érdeklődés a speciális tápértékű tej és tejtermékek iránt. Ilyen az úgynevezett A2-tej is, és az ilyen tejet fogyasztók között ritkább a szív- és érrendszeri betegségek és az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása.     A részletek kapcsán közölték, hogy meghatározzák azokat az állattartási és -tenyésztési technológiákat is, amelyek alkalmazásával a nagy dominanciájú géneket hordozó, kiváló teljesítményű donoregyedektől innovatív eljárásokkal embriókat, illetve tenyészállatokat állítanak elő a Bóly Zrt. állományában.

A MATE Kaposvári Campusának a pályázat kidolgozásában résztvevő kutatócsoportja olyan újszerű technológiákat fejleszt, amelyek lehetővé teszik a minőségi élelmiszer-alapanyagok termelését kódoló gének feltérképezését és a szelektált tulajdonságokkal rendelkező embriók laboratóriumi körülmények között történő előállítását.     A szántóföldi növénytermesztéssel, sertéstenyésztéssel és tejelő szarvasmarhák tenyésztésével, valamint a vadgazdálkodással foglalkozó társaság 2020-ban 22,1 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 966 millió forintos eredményt ért el, míg egy évvel korábban 24,3 milliárd forintos bevételre és 81,4 millió forintos profitra tett szert.

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek