Prométheusz’22: A Kolozsvári Állami Magyar Színház nemzetközi koprodukciója

Aiszkhülosz drámáján alapuló darabot mutat be a Kolozsvári Állami Magyar Színház a romániai Konstancai Állami Színházzal és az SNT Drama ljubljanai teátrummal közösen.

A Prométheusz’22 című darabot Tompa Gábor rendezte, mely egyfajta tisztelgés Samuel Beckett előtt. A négynyelvű – magyar, román, szlovén, angol − produkció az Európai Színház Katasztrófa nevű projektének részeként valósulhatott meg. A projektben összesen 16 európai színház vesz rész, lényege pedig, hogy visszatérjenek a színház antik alapjaihoz, miközben azt a mához igazítják.

A Prométheusz’22 szövege Tompa Gábor és Kali Ágnes közös munkájának az eredménye. Az előadás kiindulási pontja Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz című darabja, melynek vége Samuel Beckett Katasztrófa című művével egészült ki.

A színdarab ősbemutatója 2022.07.01-én, pénteken volt Kolozsváron, majd az előadás hamarosan körútra indul; októberben Ljubljanában, év végén Konstancán, 2023 januárjában pedig Protóban mutatják be.

Forrás: kultura.hu


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek