Pünkösdkor 13. alkalommal indulnak Erdélybe a zarándokvonatok

A csaknem fél kilométer hosszú „össznemzeti zarándokvonat”, a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz utasai 2020. május 29. és június 1. között tizenharmadik alkalommal keresik fel Erdélyt, a csíksomlyói búcsút és a történelmi Magyarország 1000 éves határát.

Az idei pünkösdi vonat szomorú aktualitását a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója jelenti.

A 2020-as program újdonsága, hogy a régi magyar határról visszajövet a Csíksomlyó expressz zarándokai a Gyimesekben, Gyimesközéplokon a „Pünkösdi Forgatag” magyar-székely-csángó találkozón vesznek részt. Itt megemlékeznek a 100 éve aláírt trianoni békediktátumról, majd átadják a zarándokvonatokon összegyűjtött adományokat a Böjte Csaba által nevelt erdélyi gyermekeknek. Ezt követően zenés táncos műsor következik a helyi és környékbeli hagyományőrzőkkel, Böjte Csaba neveltjeivel, székely-csángó táncosokkal, zenekarokkal, kirakodó vásárral, Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas és érdemes művész koncertjével.

Idén már 13. alkalommal érkezik Erdélybe a zarándokvonat. A Kárpáteurópa 2010 óta már két zarándokvonatot küld Csíksomlyóra, akkor csatlakozott a Székely gyors mellé a Csíksomlyó expressz. Utóbbi idén Dunántúlról, Szombathelyről indul május 29-én, 0:10-kor, 8 kocsival, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom és Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt összekapcsolják a Székely gyors további 8 kocsijával, majd össznemzeti zarándokvonatként hajnali 5 előtt nem sokkal indul, és halad Szolnok és Püspökladány megállással Erdély felé, így a maximálisan lehetséges 16 kocsis szerelvény fog közlekedni. Ott a nagyváradi és kolozsvári ünnepséget követően, Kalotaszegen át érkezik Székelyföldre, ahol a Csíksomlyó expressz Madéfalváig közlekedik, kiszolgálva az alcsíki falvakat, míg a Székely gyors tovább közlekedik Tusnádfürdőig, ahol útközben a felcsíki falvakban megszálló utasokat szállítja. A szerelvényt egész útján a Szent István grafikával díszített modern, 480 sorozatú Bombardier Traxx mozdony vontatja majd. Június 1-én hajnalban a Székely gyors Sepsibükszádról indul vissza, amire útközben felszállnak az alcsíki falvakban elszállásolt utasok, majd Madéfalván egyesül a Csíksomlyó expressz vonattal. Az egyesített szerelvény a reggeli órákban elindul Magyarország irányába, felveszi az alcsíki falvakban elszállásolt utasokat, majd eltérő útirányon Gyergyószentmiklós–Maroshévíz–Déda–Dés–Zsibó–Zilah–Nagykároly–Érmihályfalva–Nyírábrány–Debrecen–Püspökladány–Szolnok útirányon közlekedik budapesti Keleti pályaudvarra, ahol a Székely gyors kocsik leakadnak, a 8 kocsiból álló Csíksomlyó expressz pedig tovább indul Tatabánya, Komárom, Győr és Sopron megállásokkal Szombathelyre. Várható érkezése június 2-án, hajnali 4 óra.

Kerékgyártó József, a MÁV-START vezérigazgatója fontosnak nevezte, hogy részt vehetünk a hazai és a határon túli magyarság összekötésének missziójában a nemzetközi szolgáltatások fejlesztésével. A MÁV-START 2019-ben 61 különvonatot közlekedtetett, 11 543 belföldi és 241 nemzetközi csoport utazásában közreműködött, az utasok száma meghaladta az 1,2 millió főt. 2020-ban is jelentős csoportos utazás iránti érdeklődés mutatkozik, nemzetközi forgalomban elsősorban a kormány külföldi nyelvtanulási programjához kapcsolódóan, belföldi forgalomban pedig az Erzsébet-táborok és az Eucharisztikus Kongresszus idején számít jelentős csoportos utazási igényre a vasúttársaság. A brassói Corona InterCity járaton ősszel vezették be újra az étkezőkocsi-szolgáltatást. Erre a járatra nagy hangsúlyt fektetnek, mivel a határon túli magyarság és az odalátogató rokonság körében is keresett és jelentős számban igénybe vett járatról van szó. A tervek szerint az öt kocsiból álló Corona InterCity a határon túli, elsősorban az erdélyi és székelyföldi kínálat „zászlósvonata” lehet a jövőben.

 

Háttér:

A zarándokvonat története 2007-ben kezdődött. Az évszázadok óta létező, ám az szocialista Romániában majdhogynem tiltott csíksomlyói búcsú a román diktátor, Ceau?escu bukása után az erdélyi magyarok, székelyek mellett az anyaországi magyarok és a világ magyarságának ökumenikus találkozójává vált, amelyre százezrek zarándokolnak el. A székelyföldi, csíksomlyói Mária-ünnepre gyalog, szekéren, lóháton, autóval, busszal érkeztek egykoron a hívők. A vonat hiányzott a közlekedési eszközök közül, holott ennek kapacitása lett volna a legnagyobb. És nem utolsósorban jóval kényelmesebb is a többinél, többet nyújt egyszerű utazásnál, tágassága miatt programokat lehet szervezni az étterem/büfé kocsikban.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda képviselői 2007 őszén keresték fel a MÁV-ot, amelynek vezetői pozitívan fogadták a kezdeményezést. 2008 pünkösdjén a már akkor ikonikusnak tartott 017-es számú NOHAB-mozdony vezetésével indult az első zarándokvonat, a Székely gyors. A vonat 8 kocsijában 400 zarándokot vitt – Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek áldásával – a csíksomlyói búcsúba. Azóta a Kárpáteurópa Utazási Iroda és a MÁV-START minden év pünkösdjén elindítja a Székely gyorsot.

A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz zarándokvonatok 2008 óta több mint 25 ezer kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. Több mint 11 ezer zarándokot vittek el a csíksomlyói búcsúra és Gyimesbükkre, a történelmi Magyarország ezeréves határára. Az „össznemzeti zarándokvonat” utasai nemcsak Magyarországról, hanem a világ minden tájáról – Amerikától Ausztráliáig, Németországtól Norvégiáig – érkeznek Erdélybe, és 20-30 százalékuk csaknem minden évben visszatér.

A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz többet nyújt egy egyszerű vasúti utazásnál. A vonat két étkezőkocsival közlekedik, ahol négycsillagos szálloda munkatársai szolgálják ki az utasokat – nem négycsillagos áron. A kulináris élvezetek mellett itt autentikus magyar népzenét játszó zenekar szórakoztatja az utasokat. A vonat díszvendége lesz Dévai Nagy Kamilla, Liszt Ferenc-díjas énekes is. A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz kocsijai behangosítottak, az idegenvezetők folyamatosan tájékoztatják a zarándokokat a látnivalókról. A két vonaton évente kb. 1100-an utaznak, idén is ennyi vendéget vár a MÁV-START és a Kárpáteurópa Utazási Iroda. A zarándokvonat 2-3 mozdonyvezetővel közlekedik, a szerelvényen 18 idegenvezető és ugyanennyi utaskísérő, 3 fős zenekar, 8-10 felszolgáló, 2 szakács, a MÁV-START 2 munkatársa és 3 utazási irodai vezető gondoskodik az utasokról. Székelyföldön a falvakban 8-10 szállásszervező és kb. 200 falusi házigazda várja a vendégeket. A zarándokvonaton egy-egy római katolikus és református lelkivezető várja a híveket. A vonat fővédnöke, Böjte Csaba ferences testvér árvaházai javára a vonaton gyűjtést szerveznek.

 

A Székely gyors és Csíksomlyó expressz részletes programja megtalálható az alábbi linkeken:

https://karpateuropa.hu/utazas/csiksomlyo-expressz-kulonvonattal-a-csiksomlyoi-bucsura/

https://karpateuropa.hu/utazas/szekely-gyors-kulonvonattal-a-csiksomlyoi-bucsura/

 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság


Hasonló cikkek